Monday, April 29, 2019

Tarikh luput

Pernah tak kome terfikir terdapat sejumlah barangan di rumah yang kita tak pernah tahu, sebenarnya ada tarikh luput. Teman nak memanjangkan perkongsian info nie. Mungkin ramai diantara kita yang selama ini tak ambil kisah, tapi artikel ini WAJIB baca sebagai rujukan untuk masa akan datang.


Gambar ehsan Google.


Anggap ianya penting. Antaranya adalah:

1. Bantal
Luput antara 2-3 tahun. Bantal apabila mencecah usia penggunaannya selama 2-3 tahun, ia akan mula menjadi tempat pembiakan bakteria dan kuman.  Secara tidak langsung ia menjadi punca utama kesihatan anda.  Walau semahal mana pun bantal yang dibeli,  bila sampai tamat tempohnya, sebaik-baiknya dibuang.

2. Selipar
Luput dalam masa 6 Bulan Sahaja. Selipar adalah habitat paling sempurna untuk fungus/kulat.  Walaupun tempoh luputnya 6 bulan, saat pertama kali selipar itu menjejakkan tapaknya ke tanah, bakteria sudah mula membiak.  Oleh itu pastikan selipar anda dibasuh secara kerap, serta cukup 6 bulan, ia perlu diganti baru.
*Teman ganti selipar bila putus jer...

3. Span Mandi
Luput dalam masa 2 Minggu. Sahaja Bila hari-hari dah sental badan, pastilah banyak bakteria-bakteri yang disisihkan daripada badan melekat ke span tadi.  Oleh itu, cara terbaik adalah untuk menukar span mandi anda 2 minggu sekali atau dengan merendamkannya kedalam air panas menggelegak bagi tujuan memusnahkan bakteria.

4. Tuala
Luput antara 1-3 tahun. Walaupun anda membasuh tuala secara kerap, masalah bakteri tetap tidak dapat diselesaikan, oleh itu, apabila tiba masanya, maksima 3 tahun penggunaan, tukarlah pada tuala yang baru. Jangan guna pada tubuh badan tuala yang sudah relai benangnya

5. Berus Gigi
Luput dalam masa 3 bulan sahaja. Ini mesti ramai yang buat kan?  Berus gigi harus diganti dalam masa 3 bulan sekali. Jika anda batuk atau selsema, apabila sudah sembuh jangan guna lagi berus gigi tersebut. Ganti yang  baru.  Jika tidak, penyakit yang sama akan berulang kembali kerana bakteria tadi telah berkumpul dan menguasai berus gigi anda. Berus gigi mesti dalam keadaan baik dan jangan guna sehingga menjadi kerinting.
*Teman ganti berus gigi setiap bulan...

6. Hydrogen Peroxide
Hydrogen Peroxide adalah fist aid antiseptic. Ianya luput dalam masa 2 bulan sahaja . Selepas anda membuka botol yang mengandungi bahan hydrogen peroxide, hanya 2 bulan saja kandungan di dalamnya akan aktif.  Selepas 2 bulan, cecair tersebut menjadi air biasa. Pun begitu, jika ia tidak pernah digunakan dan masih ditutup rapi, ia mampu bertahan lebih daripada tempoh 1 tahun.

7. Sikat Rambut
Luput dalam masa 1 tahun sahaja. Sebaiknya sikat dibasuh dengan air panas 1 minggu sekali dan diganti bary setiap 1 tahun.

8. Minyak Wangi
Luput antara 3 hingga 4 tahun. EDP mengandungi essential oil yang hanya mampu bertahan selama 3 tahun didalam bekas kedap udara. Namun bagi EDT, ia mampu bertahan selama 4 tahun.

9. Puting Bayi
Luput dalam masa 2-5 minggu sahaja. Puting wajib diganti setiap 5 minggu, tidak kira keadaannya masih elok atau tidak.

10. Child Car Seat
Luput antara 6 hingga 10 Tahun. Selepas tempoh ini, struktrur car seat akan mula rosak terutama pada bahagian span.  Ini bermakna ia tidak lagi selamat digunakan.

11. Bra
Luput antara 1 hingga 2 Tahun. Pun begitu, apabila struktur bra tidak lagi selesa untuk dipakai seperti bentuk asal, ia petanda anda wajib menukarnya tanpa perlu menunggu selama tempoh 1 tahun.

12. Kasut Sukan
Luput Sebaik Struktur Berubah

13. Rempah-ratus
Luput antara 1 hingga 3 tahun. Rempah-ratus seperti kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga akan mula hilang rasa dan aroma bila disimpan lebih dari 1 hingga 3 tahun. Berbeza bagi rempah yang telah diproses menjadi serbuk, tempoh luputnya lebih cepat iaitu selama 6 bulan.

14. Tepung
Luput dalam Masa 6 hingga 12 bulan. Apabila melebihi tempoh luput, tepung akan mula dihinggapi parasit dan ulat tepung (kutu).

15. Pemadam Kebakaran
Luput dalam masa 15 bulan. Jika terdapat sebarang kerosakan pada pemadam seperti retak, berkarat dan klip patah, ia perlu diselenggara dengan kadar segera.

16. Penyambung Elektrik
Luput antara 1-2 Tahun.

17. Penyembur Pembasmi Kuman
 Luput Dalam Masa 3 Bulan.

18. Pencegah Nyamuk
Luput dalam masa 2 tahun.

19. Power Soket
Luput dalam masa 4 hingga 5 tahun. Walaupun tiada tarikh luput, namun pakar menasihati agar ia diganti setiap 4 hingga 5 tahun sekali bagi mengelakkan masalah litar pintas. Bila power soket mula keras atau sukar ditekan dan berwarna, ia wajib diganti.

20. ISTERI
Hanya isteri sahaja tidak ada tarikh luput...hanya dia meninggal sahaja baru boleh ditukar baru...itu pun mengikut kemampuan.

Semoga info memberi manfaat untuk anda.


#perhatikantarikhluput 


5 comments :

 1. terima kasih perkongsian..lazimnya sebut tarikh luput terus fokus pada makanan..sedangkan selain itu pun ada tarikh luput termasuk la diri kita kan..Allahu.

  ReplyDelete
 2. Bertahun2 mqma guna baru tahun Ada expired rupanya hah

  ReplyDelete
 3. bantal tu termsk bantal kekabu ke?

  no 20 x bleh blah ok ;-)

  ReplyDelete
 4. Baru tahu ada tarikh luput..selama nie xambil tahu.. tp yg no 20 dh knp..hahaha

  ReplyDelete

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...