Wednesday, January 22, 2020

Wordless : Suatu ketika dahulu

Suatu ketika dahulu bila terima telegram dari Jabatan Telekom Malaysia (JTM), pasti hati berdebar-debar. Biasanya berita kematian di hantar melalui telegram ke saudara mara terdekat. Maklumlah, hand phone dan kemudahan telefon tiada dan agak terhad ketika itu.


Jabatan Telekom Malaysia


Tuesday, January 21, 2020

Tipuware

Pergi ambil anak kat sekolah tadi dah jam 6:30 dah pun. Sampai kat jaga, Asyraff naik motor aku. Baru nak gerak, dia cakap,

"Ayah. Beg duit adik tertinggal kat kelas. Ada duit RM8 lagi dalam tu untuk untuk belanja esok dan lusa."

"Biar la beg duit tu. Esok pagi ayah pergi tengok."

Aku malas nak masuk dalam sekolah dah. Jauh juga pagar ke kelas dia. Kami pun bergerak pulang. Baru sekejap bergerak, Asyraff cakap lagi,

"Botol air pun tertinggal ayah."

"Sreeettttt!"

Terus aku brek emergency.

"Kenapa tak cakap? Duit hilang ayah boleh niatkan sedekah. Kalau botol air hilang, bukan setakat Adik kena marah. Ayah pun mungkin hilang nyawa. Tupperware ke dik?"

"Tak tahu jenama apa."

Ah, Tupperware ke, Tipuware. Kalau tinggal botol air kat sekolah boleh hilang nyawa woih.

Yang kelakarnya, waktu anak aku masuk kelas, ada seorang lagi lelaki di temani anaknya baru keluar dari kelas darjah 3 tingkat atas. Dari jauh aku laung,

"Kenapa tu bang?"

"Tertinggal botol air cikgu!" Balasnya dari kejauhan.

Tipuware

Gambar ehsan Google.


"Tupperware ke?" Jerit aku lagi.

"Yaaaaa!"

"Kahkahkah."

Kami gelak bersama. Laju dia gerak balik. Tak sempat nak ambil gambar bukti. Lewat balik pun boleh kena soal siasat juga weh. Bahaya main dengan kaum wanita ni. Seram. ๐Ÿ˜…

Waktu keluar pintu sekolah, guard pula tegur,

"Tertinggal apa cikgu?"

"Nyawa."

Senyum je guard dengar jawapan aku. Entah dia faham entah tidak. Lantakkan.

Gitu je aku jawab lantas pecut balik rumah dengan penuh kelegaan. 


#Wanitabukanmakhlukbumi
Sumber : FB Mohd Fadli Salleh


Thursday, January 9, 2020

Whatsapp Group Sekolah

Nie bukanlah benda lama... Tapi sejak bukak sekolah nie... tambah lagi satu whatsapp group sekolah... Tahu tak, camana rupanya dalam Group WhatsApp kelas anak-anak zaman 2020 ni...

Cikgu Ayu:  Esok bawa pensel warna

Mak 1: ok cikgu. Tq.

Mak 2: Brand ape pun tak kisah kan cikgu?

Mak 3: Seeloknya jenama luna, sebab kualitinya cantik.

Mak 2: Tapi haritu dah terbeli yg jenama Swan.

Ayah 3: Cikgu, boleh mtk jadual. Jadual anak sy hilang.

Mak 1: kan jadualnya cikgu ada bagi kat atas2 tu, cuba scroll.

Ayah 3: tu jadual kelas ni ker?

WhatsApp Group

Gambar ehsan Google.

Mak 3: Sy ade ltak jadual dlm beg anak sy. Tp anak sy ckp Muzamil koyakkan. Bkn marah tp sy sgt sedih sbb anak sy baik tak pernah kcu org. Kat rumah die selalu tlg kemas stor dan cuci pinggan mangkuk. Harap parent lain dpt nasihatkan anak2 ye.

Ayah 4: sy ayah Muzamil. Muzamil ckp die xbuat.

Mak 3: so encik igt sy buat cerita la? Sy xkesah pun tp sy tau anak sy mcm mn. Jgn igt sy xtaw apa yg berlaku kat skolah. Anak sy slalu balik mengadu mcm2!

Ayah 4: sy mak Muzamil. Hey pompuan, ckp elok ckit! %/@=-+)/(44:+)75)@+44) you!!

Mak 5: open order Karipap frozen janda belakang rumah, satu pax rm10.

Mak 6: cikgu esok sabtu sekolah cuti kan?

Ayah 2: cikgu, nanti asahkan colour pensil anak saya, pengoreknya hilang ni.

Mak 7: *sent voicemail
Mak 7: *sent voicemail
Mak 7: *sent voicemail
Mak 7: sory anak main fon.
Mak 7: This message has been deleted

Ayah 8: maaf, sy ayah hamzah. Hamzah ckp cikgu kelas baik orgnye. Mcm bekas isteri sy. Klu ad masa reply pm sy ye cikgu. Bkn ape, nk tanye kerja rumah je. Lgpun sy ajak cikgu naik kete ptg td cikgu taknak. Ye sy faham kete sy kecik, tp percayalah cikgu, sy sanggup berusaha lebih demi kita.

Cikgu kelas: Cikgu kelas has left the group

Pening palo cekgu ๐Ÿคฃ