Friday, October 23, 2020

Work From Home

Sejak Covid-19 melanda negara kita nie. Work From Home (WFH) sudah menjadi norma baru dalam situasi perkerjaan sekarang nie. Memang nampak mudah, tapi berkerja dari rumah nie pun ada kesan sanpingannya. 

Jom sama kita nilaikan situasi di bawah.

Seorang Pengarah menelefon Pengurusnya untuk urusan kerja.

Work Frome Home

Pengarah:
Tadi saya telefon awak, tapi isteri awak yang jawab dan bagi tau saya, awak sedang sibuk memasak didapur. Kenapa awak tak telefon saya balik?


Pengurus:
Saya dah telefon tuan, tapi isteri tuan yang jawab, dia bagi tau saya, tuan pun sedang sibuk menyuci pakaian didalam kamar mandi tadi.

Ada apa tuan telefon saya?


Pengarah:
Nak bagi tau awak esok kita kerja dipejabat saja, saya dah tak tahan kerja dari rumah ni, asyik kena suruh buat itu dan buat ini oleh isteri saya.


Pengurus:
Ok tuan, saya setuju, sangat...


kikikikiki... sekadar hiburan... Stay Safe every one... #kitajagakita.


Wednesday, October 21, 2020

Wordless : Air sebagai nama tempat

Air Tawar terletak di Perak. Air Hitam pula di Johor. Air Hangat di Langkawi. Air Keroh di Melaka. Air Takde pula di Selangor... Sabor aje la ya orang Selangor. Orang politik nie, dema tu pandai bercakap je. Kadang-kadang tu deme bercakap ikut sedap mulut je tak fikir langsung pasal orang lain. Dah tu, kome yang memilih deme tu sebagai wakil kome. Nak buat macam mana kan... Bertaboh lee kome yee... Dalam dok meroyan tak ada air tu, jangan pulak kome pegi hambat lori nie dan tadah baldi pulak... Lori nie bukan lori bawak air kome oooiiii... Nama je lori nie "Indah" sama macam janji-janji orang politik tu... Indah je kata-kata deme tu... Kalau kome geram, sumbat je orang politik mulut longkang tu kat dalam lori nie... kikikikiki... Memang level mereka tu sama macam benda dalam lori nie pun...



Bersabor je la ye Orang Selangor oooiii


Wednesday, October 14, 2020

Check in My Sejahtera Apps

Sejak Covid-19 melanda negara kita nie, setiap pergerakkan kita perlu di rekodkan. Sama ada dengan menulis di buku atau mengunakan applikasi smart phone. Salah satunya adalah pengunaan applikasi MySejahtera. Kalau pergi mana-mana mesti kena check in apps MySejahtera tu. Tapi, kita kebiasaannya check in untuk diri kita sendiri saja. Pada hal, boleh je masukkan nama ahli keluarga kita yang lain tu.

MySejahtera

Macam mana nak masukkan sekali nama parents, anak dan isteri kalau kita bawak sekali? Ini yang teman nak kongsikan disini. Kalau polis semak pada senarai nama atau menerusi applikasi MySejahtera tu, siap la kome melayang RM1K tu.

Tahukah kome, melalui applikasi MySejahtera, sorang je check in dah cukup... tak perlu check in beramai-ramai... dan tak perlu beratur panjang lagi. Ini dapat mengelakkan perhimpunan beramai-ramai dan sosial distancing. Ok, macam mana nak buat...?

Mudah saja caranya :

1) Buka Apps MySejahtera. Kemudian pergi home MySejahtera. Bahagian atas kanan tekan 'More'.

MySejahtera

2) Pilih ‘Manage Dependents’.

3) Kemudian ‘Add dependents’. Boleh letakkan sekali details parents, anak dan isteri yang selalu keluar dengan kita.

MySejahtera

4) Dah isi banyak-banyak. Jangan lupa save. 

5) Waktu nak check in tick saja nama orang yang kita bawa. Kalau tak ada tak perlu tick. Kemudian check in macam biasa.

Selamat check in nama parents dan anak kita sekali atau nama-nama lain dependents yang bersama kita. Tak melanggar SOP dan beratur panjang check in setiap orang.