Friday, April 19, 2019

Filem Bollywood bertajuk "PK"

Lama juga teman dah record cerita nie kat ASTRO guna PVR. Minggu lepas baru ada masa untuk menonton filem nie dengan family. Apa yang best pasal filem 'PK' nie? Bagi teman plot ceritanya agak menarik untuk di kongsikan dalam entry nie. Untuk maklumat lebih lanjut pasal filem 'PK' nie, kome baca kat sini ye.


Filem ini mengisahkan seorang ALIEN lakonan Aamir Khan telah mendarat di bumi untuk membuat kajian tentang kehidupan makhluk di bumi. Dia mendarat di bumi di sebuah padang pasir tanpa sebarang pakaian di tubuhnya, dalam erti kata yang lain BOGEL. Sebenarnyabukan kisah nie yang menarik sangat sampai teman nak kongsikan dalam blog nie. Tapi, part yang menarik bagi teman adalah kajiannya tentang cara berpakaian, kebudayaan, makanan dan peganggan agama oleh manusia.

Kisahnya bermula apabila ALIEN lakonan Aamir Khan kehilangan alat kawalan jauh kapal angkasanya di curi orang dan menyebabkan dia terdampar di bumi bersendirian dan berusaha pelbagai cara untuk mencari kembali alat kawalan jauh kapal angkasanya.

Plot yang di tonjolkan ialah manusia ini menganuti pelbagai agama dan menurut kepercayaan masing-masing yang menjurus kepada "Wrong Number", agama dan doa penganutnya telah tersasar dan hanya ada satu tuhan dan agama sahaja yang benar, iaitu ISLAM. Tapi tak ada la disebut secara specific dalam filem tu. Cuma ada disebutkan, tuhan yang satu dan benar ialah tuhan yang telah menciptakan dunia dan makhluk seluruh alam ini. Dan ada manusia yang bertuhankan nafsu sehingga tidak dapat membezakan yang mana betul dan yang mana salah.

Pada pendapat teman, pengarah filem ini sangat kreatif dalam memainkan sentimen pelbagai agama untuk di masukkan dalam filem ini. Lucu juga bila mana Aamir Khan memperlekehkan golongan penyembah berhala itu menjual patung-patung mereka itu dengan pelbagai bentuk, saiz dan harga untuk di sembah sedangkan patung itu tidak langsung mampu untuk berbuat apa-apa dan ianya ciptaan manusia semata-mata.

Tapi golongan itu tidak mempu untuk berfikir dan keluar dari belengu tersebut. Apa pun, cerita nie memang menarik untuk di tonton. Teman kongsikan full HD movienya di sini.



Kisah ikan bilis

Macam-macam kisah ikan bilis. Peniaga pun semakin kreatif untuk melariskan jualan mereka. Macam-macam cara mereka gunakan. Sebelum nie, teman hanya tau ikan bilis mata biru je. Sekarang nie, peniaga-peniaga nie pulak menamakan sendiri ikan bilis jualan mereka. Apa pun, bagus juga idea mereka nie.

Antara ikan bilis yang ada dalam senarai jualan tu ;


  • Bilis Mabuk Ketom, sekilo RM22.00
  • Bilis Sakit Otok, sekilo RM20.00
  • Bilis Ore Tino Koya Comey, sekilo RM46.00
  • Bilis Siakap Keli, sekilo RM30.00
  • Bilis Suami Curang, sekilo RM30.00
  • Bilis Pecoh Palo, sekilo RM36.00
  • Bilis Malu Apa BossKu, sekilo RM40.00
  • Bilis Abe Sajat, sekilo RM46.00
  • Bilis Takut Bini, sekilo RM36.00
  • Bilis Tak Cukup Makan, sekilo RM46.00
  • Bilis Anok Jepun / Bilis Mato Biru Sakura, sekilo RM60.00
  • Bilis Kasih Sayang Suami, sekilo RM30.00
  • Bilis Mabuk Laut, sekilo RM22.00

Macam-macam la dema nie... Harga tu, entah la, macam mahal jerr...




Thursday, April 18, 2019

Petua : Untuk menghilangkan lingkaran hitam di bawah mata

Lingkaran hitam di bawah mata sering terjadi apabila kita kurang tidur atau disebabkan oleh kekurangan darah. Faktor keturunan juga turut menyumbang munculnya ligkaran hitam di bawah mata. Sebelum ini, teman pernah juga kongsikan petua untuk menghilangkan lingkaran hitam di bawah mata dalam entry sebelum ini. Kome boleh klik disini untuk membacanya.

Lingkaran hitam di bawah mata

Gambar ehsan Google.

Dalam perkongsian petua hari ini, bahan utama yang di perlukan teman senaraikan di bawah;

  • Buah oren (diambilkan jus)
  • Gliserin
Buah Oren
Gambar ehsan Google.


Buah oren itu, di perah untuk mendapatkan jusnya. Jus ini di campurkan dengan gliserin. Kemudian, sapukan pada bahagian bawah mata. Pengunaan berterusan jus oren dicampurkan dengan gliserin adalah cara yang berkesan untuk menghilangkan lingkaran hitam pada mata. Ekstrak oren juga membuat kulit di sekitar mata menjadi lebih licin dan lebih lembut.

Sapukan sekurang-kurangnya dua kali sehari. Selamat mencuba!