Sedap juga kalau dapat makan buah pear. Dalam diet seharian teman and family pasti ada buah-buahan. Tak kisah buah-buahan tempatan atau buah-buah import seperti epal, pear atau anggur. Biasanya buah-buahan seperti epal dan pear nie jika telah di kupas dan dihidangkan, ia tak akan bertahan lama. Ia mudah lebam. Untuk mengekalkan hirisan buah pear supaya tahan lebih lama, kome boleh guna petua nie.
Mula-mula, bersihkan buah pear dengan mengunakan air garam. Kemudian, tos dan lap sehingga kering. Potong buah pear mengikut bentuk yang di kehendaki. Kemudian, rendam potongan buah pear ini kedalam air yang telah di bancuhkan dengan sedikit madu. Biarkan selama lima minit. Kemudian, tos air dan bolehlah di hidangkan.
Selamat mencuba.
selalu dapat je buah ni trs mkn jarang simpan hehehe
ReplyDeleteOh! first time baca nih! dengan air bercampur madu, Mrs. A tahu dengan air campur sedikit garam jer..
ReplyDeleteowh
ReplyDeleteTk kongsi petua
petua yang sangat bagus...
ReplyDeletebisa untuk dicoba..
biasa..lepas potong...cepat je masuk dalam mulut
Oo rendam dgn air campurmadu pula ye
ReplyDelete