Thursday, April 4, 2019

Petua : Untuk menyegarkan potongan buah pear

Sedap juga kalau dapat makan buah pear. Dalam diet seharian teman and family pasti ada buah-buahan. Tak kisah buah-buahan tempatan atau buah-buah import seperti epal, pear atau anggur. Biasanya buah-buahan seperti epal dan pear nie jika telah di kupas dan dihidangkan, ia tak akan bertahan lama. Ia mudah lebam. Untuk mengekalkan hirisan buah pear supaya tahan lebih lama, kome boleh guna petua nie.

Buah Pear

Gambar ehsan Google.

Mula-mula, bersihkan buah pear dengan mengunakan air garam. Kemudian, tos dan lap sehingga kering. Potong buah pear mengikut bentuk yang di kehendaki. Kemudian, rendam potongan buah pear ini kedalam air yang telah di bancuhkan dengan sedikit madu. Biarkan selama lima minit. Kemudian, tos air dan bolehlah di hidangkan.

Selamat mencuba.


5 comments :

  1. selalu dapat je buah ni trs mkn jarang simpan hehehe

    ReplyDelete
  2. Oh! first time baca nih! dengan air bercampur madu, Mrs. A tahu dengan air campur sedikit garam jer..

    ReplyDelete
  3. petua yang sangat bagus...

    bisa untuk dicoba..

    biasa..lepas potong...cepat je masuk dalam mulut

    ReplyDelete
  4. Oo rendam dgn air campurmadu pula ye

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...