Kebanyakkan orang mencuci buah-buahan hanya dengan mengunakan air paip. Kita tak tahu pun apa yang disemburkan pada buah-buahan tersebut untuk nampak segar dan tahan lama. Walaupun nampak cantik dan segar, tidak semestinya ia bersih dan selamat di makan.
Dalam entry hari ini, teman hendak kongsikan satu petua atau tips untuk membersihkan buah-buahan. Mula-mula sekali bersihkan buah-buahan tersebut bersama air garam. Kemudian toskan air dan lumurkan dengan tepung gandum. Biarkan seketika dan kemudian bilas dengan air bersih.
Insya-Allah buah-buahan ini selamat untuk di makan.
ya, betul tu. dekat buah selalunya dia letak chemicals (orang kita panggil lilin) untuk bagi tahan lama terutamanya buah-buah yang cepat 'lebam' macam pisang, epal.. Mak pun selalu guna cari ni.
ReplyDeletebtw, takde cbox nak drop link blog. so, jemput lah singgah https://saintiskuno.blogspot.com/ hehe
utk buah epal, kdg2 kalau rajin, guna pisau kikis kulit dia...
ReplyDeleteini pun perkara baru buat saya..
ReplyDeletedan ternyata sikap berhati-hati akan memastikan kita lebih sihat