Thursday, April 5, 2018

Petua : Untuk mencuci buah-buahan

Kebanyakkan orang mencuci buah-buahan hanya dengan mengunakan air paip. Kita tak tahu pun apa yang disemburkan pada buah-buahan tersebut untuk nampak segar dan tahan lama. Walaupun nampak cantik dan segar, tidak semestinya ia bersih dan selamat di makan.

Buah-buahan

Gambar ehsan Google.

Dalam entry hari ini, teman hendak kongsikan satu petua atau tips untuk membersihkan buah-buahan. Mula-mula sekali bersihkan buah-buahan tersebut bersama air garam. Kemudian toskan air dan lumurkan dengan tepung gandum. Biarkan seketika dan kemudian bilas dengan air bersih.

Insya-Allah buah-buahan ini selamat untuk di makan.


3 comments :

  1. ya, betul tu. dekat buah selalunya dia letak chemicals (orang kita panggil lilin) untuk bagi tahan lama terutamanya buah-buah yang cepat 'lebam' macam pisang, epal.. Mak pun selalu guna cari ni.

    btw, takde cbox nak drop link blog. so, jemput lah singgah https://saintiskuno.blogspot.com/ hehe

    ReplyDelete
  2. utk buah epal, kdg2 kalau rajin, guna pisau kikis kulit dia...

    ReplyDelete
  3. ini pun perkara baru buat saya..

    dan ternyata sikap berhati-hati akan memastikan kita lebih sihat

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...