Monday, October 2, 2017

Tips penjagaan kereta

Jangan berani memiliki kereta sendiri kalau tidak tahu perkara-perkara penting ini. Sebelum membuat keputusan untuk membeli kereta, pastikan kome ambil tahu perkara ini dulu... Kalau ada yang tertinggal, tolong tambahkan agar kita semua dapat berkongsi ilmu sesama kita semua.

Penjagaan kereta

Gambar ehsan Google.

1. Minyak hitam – Mengikut paras had dan jenis minyak. Adalah di syorkan untuk mengunakan minyak pelincir jenis fully synthetic untuk penjagaan enjin yang lebih baik dan penjimatan wang. Biasanya, pengunaan minyak jenis fully synthetic ini memberi kelebihan KM sehingga 10,000.

2. Oil filter – Tukar semasa membuat penukaran minyak hitam

3. Spark plug – Bergantung pada jenis kereta. Pastikan hanya menukar spark plug di pusat servise kereta kome tu. Kalau beli sendiri kat luar, sekarang nie banyak yang di kitar semula dan boleh mengakibatkan kerosakkan pada enjin kereta.

4. Bateri – Tambah air setiap kali servis. Adalah disyorkan mengunakan bateri dari jenis free maintenance. Untuk prestasi yang lebih baik, adalah disyorkan untuk menukarkan bateri kereta setelah lebih setahun mengunakannya. Kome juga boleh minta untuk membuat pemeriksaan bateri semasa membuat servise.

5. Belting – Tukar setiap 80,000 kilometer. Tak perlu tukar water pump jika tiada masalah bearing kasar atau bocor. (Bergantung pada jenis kereta). Jimat duit, jimat belanja. Kita kan orang susah

6. Clutch plate – Mengikut keadaan

7. Fuel filter – Bergantung kepada jenis kereta. Sebaiknya masa hantar kereta service tu, minta sekali check fuel filter nie.

8. Air filter – Minta service sekali masa hantar kereta untuk di service.

9. Gear oil – Bergantung kepada jenis kereta juga. Boleh refer dengan service center bila kali terakhir menukar minyak gear.

10. Brake fluid – Minta service sekali masa hantar kereta untuk di service.

11. Brake pad – Minta service sekali masa hantar kereta untuk di service.

12. Power steering fluid - Minta service sekali masa hantar kereta untuk di service.

13. Radiator coolant – Minta service sekali masa hantar kereta untuk di service.

14. Wiper – tukar sekurang-kurangnya setahun sekali.

15. Air conditioner – Setahun sekali

16. Tyre – Pam pada setiap bulan

17. Radio – Memastikan ditutup pada setiap enjin dimatikan

18. Radiator – Pastikan dibersih menggunakan air paip

19. Fan radiator + aircond – Pastikan kipas hidup bila temp 1/2

20. Lamp bulb – Periksa lampu setiap hujung minggu

21. Steering alignment – servis setiap 20,000 kilometer

22. Power window – Check setiap suis power window

23. Beli kereta mahal-mahal kalau membelok tak reti bagi signal, sila pergi meninggal

24. Angin spare tyre dan spanar buka tayar serta jack pastikan sentiasa ada

25. Kalau park kereta di tengah panas, pastikan lubang angin aircond itu menggunakan udara luar agar haba panas dalam kereta mudah bebas

26. Untuk kereta-kereta injection, pastikan minyak petrol sentiasa cukup. Jangan sampai lampu warning sudah menyala baru nak topup minyak. Fuel pump mudah rosak jika diamalkan begitu

27. Sentiasa rajin check fan belt dan pastikannya berada dalam keadaan baik

28. Untuk pengguna kereta auto, pastikan enjin panas terlebih dahulu baru mulakan perjalanan. Bergerak waktu enjin sejuk punca utama gearbox auto mudah rosak

29. Jangan main tambah minyak hitam jika enjin sudah mempunyai penyakit makan minyak hitam

30. Untuk enjin jenis yang guna kaburator, pastikan pump padel minyak sekali sahaja sebelum enjin dihidupkan agar senang hidup. Jenis enjin yang menggunakan kaburator memang susah sikit nak hidupkan enjin. Nak senang hidupkan enjin, pump padel minyak sekali sahaja sebelum hidupkan enjin. Kebaikannya, starter motor tahan lama.

31. Enjin yang susah hiduplah punca starter cepat rosak

32. Mencegah lebih baik dari merawat. Setiap kali masuk bengkel untuk servis, minta tolong abang-abang pomen periksa kereta anda dari A to Z agar anda mudah tahu kalau ada masalah lain yang timbul atau perlu ditukar.

No comments :

Post a Comment

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...