Sunday, October 8, 2017

Kuliah : Rahsia sujud ketika solat

Sekadar memanjang perkongsian ini berkenaan kekuatan bersujud ketika kita solat. Seorang pakar neorologi Dr Fidelma O'Leary telah membuat kajian berkenaan saraf otak manusia sehingga beliau mendapat hidayah untuk menerima Islam sebagai pegangannya. Alhamdulillah.

Sujud melibatkan 5 anggota badan yang bertumpu pada bumi, yaitu:
 - dahi
 - hidung
 - kedua telapak tangan
 - lutut
 - kedua hujung kaki (jari).

Sujud adalah konsep
- merendahkan diri,
- memuji Allah SWT  dan
- memohon segala macam hajat kepada Allah s.w.t.

Sekaligus, mengikis :
- sifat tercela seperti sombong, riya', ujub, takabur dan lain-lain.

Sujud

Gambar ehsan Google.

Dr Fidelma O'Leary, Phd Neuroscience dari St Edward's University, telah menjadi mu'allaf, kerana mendapati fakta tentang manfaat sujud bagi manfaat kesihatan.

Dalam kajiannya ditemukan bahwa ada beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah dan urat ini hanya dimasuki darah ketika manusia bersujud.

Tetapi urat saraf ini hanya memerlukan darah untuk beberapa saat tertentu saja, yaitu pada waktu-waktu solat yang telah ditetapkan (subuh, zuhur, asar, maghrib dan Isya').

SubhanAllah...

Jadi, siapa yang tidak solat maka urat ini tidak menerima darah sehingga otaknya tidak berfungsi secara normal. Salah satu indikasinya adalah timbul macam-macam gejala sosial di masyarakat yang tidak solat saat ini.

Kerana letak otak di atas jantung, maka kata Prof Hembing, jantung hanya mampu menyalurkan 20% darah ke otak manusia, maka dibantu lagi dengan sujud yang lebih lama agar dapat menambah kekuatan aliran darah ke otak.

Hal ini sesuai dengan apa yang disampaikan Rasulullah saw, supaya kita sujud berlama-lama pada raka'at terakhir.

Manfaat sujud berlama-lama ini adalah untuk:

1. Mencegah pening
2. Terhindar migrain
3. Menyegarkan otak
4. Menajamkan akal dan fikiran (lebih sensitif)
5. Melonggarkan sistem pernafasan
6. Memperbaiki kandung rahim yang turun
7. Menjaga dan    menguatkan kedudukan bayi dalam kandungan
8. Menghindarkan kandungan sungsang dan lain lain.

Dan yang menakjubkan, jika kita memperhatikan, bentuk saraf yang ada dalam otak kita berbentuk seperti orang yang sedang sujud...

SUBHANALLAH..........

1 comment :

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...