Saturday, May 18, 2019

Kuliah : Solat

Jangan sujud, melainkan imam sujud letak dahi di lantai dahulu baru makmum boleh gerakkan badan untuk sujud. Ini adalah antara sunnah yang di abaikan semasa solat berjemaah.

Makmum tidak turun sujud melainkan imam telah meletakkan dahinya di tempat sujud.


Gambar ehsan Google.

Ramai di kalangan kita yang solat berjamaah mengabaikan sunnah ini. Boleh dikatakan 95% turun serentak dengan imam untuk sujud sedangkan para sahabat r.a yang bersolat di belakang Nabi saw tidak turun sujud melainkan Baginda saw telah meletakkan dahinya di tempat sujud sebagaimana hadis Sahih Riwayat Imam Muslim ini.

عن البراء بن عازب

كانوا يصلون مع رسول الله صلى الله عليه وسلم ، فإذا ركع ركعوا ، و إذا قال : " سمع الله لمن حمده " لم يزالوا قياما حتى يروه قد وضع وجهه ( و في لفظ : جبهته ) في الأرض ، ثم يتبعونه.

Daripada al Barra' bin Azib r.a : "Para sahabat bersolat bersama Rasulullah s.a.w, apabila Baginda s.a.w telah ruku', mereka pun ruku'. Bila Baginda berkata : Samiallahu liman hamidah, mereka kekal berdiri sehinggalah mereka melihat Nabi s.a.w meletakkan dahinya di lantai kemudian baru mereka mengikutinya."

[Hadis sahih riwayat Imam Muslim]


4 comments :

  1. ini pentingnya kalau ada iman yang cergas dan lagu..

    kena pula dengan makmum yang tergesa-gesa..

    huru hara jadinya kalau pergerakan imam agak perlahan

    ReplyDelete
  2. yg serentak dgn imam tu mmg ramai yg buat. yg mendahului imam pun lbh krg sama je

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...