Kome ada pengisar makanan tak? Mata pengisar nie bila dah selalu guna, lama-lama akan tumpul juga. Macam mana nak bagi mata pengisar nie tajam semula? Tak kan kena tukar pengisar baru kan. Ok, teman ada satu cara yang sangat mudah untuk menajamkan semula mata pengisar tu. Mudah saja.
Gambar ehsan Google
Apa yang kome perlu buat hanyalah dengan mengisar garam untuk beberapa ketika. Boleh juga dijadikan amalan supaya mata pengisar makanan kome tu sentiasa tajam.
Terima kasih akak. Nanti saya nak cuba nak bagi tajam sikit.
ReplyDeletemmm... Saya bukan akak... nak panggil cik abang boleh juga... :d
Deletehehehehehhhe....dulu..kalau tumpul..mmg beli baru..lepas ni tahu dah la...langkah penjimatan...
ReplyDeleteYe... betul tu... Guna selagi boleh guna... Jangan membazir.
Deletewahhh...sempoi giler petua nie..hehehe..garam nak kena letak banyak and campur air ke??
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
Kuantiti garam depend la... Nak bubuh banyak pun boleh, janji menenggelamkan mata pengisar tu... dan tak perlu bubuh air... kalau bubuh rupe kisar air jer la... :)
Deleteterima kasih share, boleh try nanti :)
ReplyDeleteDah lama tau petua nie... tapi tak pernah cuba pula... ermm.. terasa macam nak teraii jerr... ;)
ReplyDelete