Pernah tak kome mengalami masalah macam nie? Ada ikan tapi tak boleh nak disimpan di dalam peti sejuk. Kali nie teman akan kongsikan satu petua untuk mengelakkan ikan menjadi busuk untuk tempoh sekurang-kurangnya sehari.
Gambar ehsan dari blogger dentistvschef
Senang je caranya. Mula-mula, ambil nasi sejuk dan campurkan dengan dengan sedikit garam. Kemudian, gaulkan ikan tersebut dengan nasi sejuk dan garam nie. Lepas tu simpanlah ikan tu. Bila nak masak, basuh ikan tu terlebih dahulu kemudian masak lah seperti biasa.
Mudahkan. Selamat mencuba.
Klik disini untuk membaca petua menyimpan ikan supaya tahan lebih lama.
Inilah cara nelayan Jepun dulu buat. Sebenarnya, nasi dia orang jarang makan tidak sehingga suatu kurun dimana, kekurangan ikan2 dipelantaran benua tempat mereka. barulah, dia orang mula makan nasi adun dengan makanan lautan yang digelar "sushi".
ReplyDelete