Jom makan ayam goreng kampung kat Veledrom Cheras. Time lunch hour, kadang-kadang sampai ke Cheras teman jalan-jalan cari makan. Bukan apa, bosan jugak kalau selalu makan ditempat yang sama je. Kalau dimasak gulai ayam kampung atau dibuat rendang, sodap jugak tu. Cuma ayam kampung nie kalau tak betul cara memasaknya, akan liat lah daging ayam kampung tu.
Gambar ehsan Google.
Kali ini, teman akan kongsikan petua macam mana nak melembutkan ayam kampung semasa memasaknya. Tak lah susah sangat nak membuatnya.
Kome cuma perlu dapatkan kurma sebanyak 4 biji saja. Bukan serbuk kurma tau. Nanti jadi lain pulak masakkan kome tu. Ok, kemudian campurkan buah kurma nie kedalam masakkan. Dengan cara ini, daging ayam kampung akan cepat lembut dan akan mempercepatkan proses memasak.
Mudahkan!. Selamat mencuba yer.
wahh tak sangka bubuh kurma je,
ReplyDeletekalau ayam pencen boleh guna petua yang sama tak..
thanks :)
Tak salah mencuba...
Deletethen? jadilah ayam masak kurma... mwahahaha...
ReplyDeletehuhhhhaaaaa...
DeleteJadi yea buat macam ni. Nanti balik kampung boleh cuba bila masak ayam kampung.
ReplyDeleteGuan kurma yea. Baru tahu. nanti nak cuba juga bila masak ayam kampung.
ReplyDeleteaku rasa antara sebab utama aku tak makan ayam kampung ialah sebab mula2 aku makan dulu aku dapat ayam yang jenis liat..lepas tu langsung aku tak suka makan ayam kampung..hehehe
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
Jom, teman belanja makan ayam kampung.... :d
Deleteayam kampung kat menara TM tu ker??hahaha
DeleteKat sebelah kelab Victoria tu la...
DeleteIdah x pernah masak ayam kg... makan tu ader laa.. :D
ReplyDeletekurma eh?? hmmm...menarik ni. tapi selalu masak ayam kampung memang takde pakai apa-apa petua, sebab bila makan liat liat tu rasa macam sedap pulak. hihi~
ReplyDelete