Thursday, December 19, 2013

Petua : Merawat kulit terbakar oleh matahari (sunburn)

Pernah kena Sunburn tak? Teman pasti ramai pernah kena kesan kulit terbakar oleh matahari atau sunburn disebabkan lama terdedah pada sinaran matahari. Nampak macam buruk je kan... Itu lah akibatnya tak pakai sunblock atau sunscreen protection bila mandi di pantai atau berendam kat kolam tu. Silap hari bulan satu badan boleh kena sunburn.

Cuba kome tengok kaki nie... Nie baru di kaki. Belum lagi tunjuk kat badan. Tulah akibat seksi meksi di pantai :d

Sunburn

Gambar ehsan Google.


Petua 1: Sapukan isi aloe vera dan sapukan ke seluruh muka. Amalkan setiap hari dan lihat hasilnya selepas beberapa hari.

Petua 2: Campurkan sedikit tepung gandum dengan sedikit madu, putih telur dan air limau nipis. Selepas itu, sapukan seluruh bahagian muka kecuali mata dan mulut. Biarkan sehingga kering barulah dibilas dengan air. Amalkan selalu.

Petua 3: Kisar 6 biji timun dan campurkan dengan 2 sudu besar susu tepung. Kemudian sapukan pada kulit wajah yang terbakar dan biarkan sehingga kering. Seterusnya bilas muka sehingga bersih dengan air suam.

Petua 4: Belah 2 biji tomato kemudian gosokkan pada kulit wajah selama 5 - 10 minit dan tunggu sehingga benar-benar kering. Bilas dengan air suam.

Teman ada kongsikan petua lain berkenaan sunburn ini dengan mengunakan tepung. Jika berminat membacanya klik disini.

8 comments :

  1. no 1 tu aku suka...nanti kalau aku kena sunburn, habis aku kerjakan pokok alorvera kakak aku nanti...hahahaha

    Regards.
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. ni kalau mat2 and minah2 saleh sesuai bace tips ni.. sebab slalu tengok tourist kulit cam terbakO semacam je...

    salam singgah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. +Gee Lion terima kasih la sudi singgah di blog teman yang tidak seberapa nie...

      Delete
  3. oh #1 tu boleh pakai...hehe kat rumah ada poko aloe vera ni..boleh guna kat kaki..burn~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa... ok lah tu... boleh try test tengok, menjadi ke tak :)

      Delete
  4. salam..
    perkongsian yang baik. Jom baca perkongsian saya bagaimana merawat kesan surnburn dalam 1 malam.

    http://carisetbersalin.blogspot.com/2014/05/cegah-sunburn-dalam-satu-malam.html

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...