Saturday, May 5, 2018

Kuliah : Kisah guru di maki hamun

Seorang lelaki yang berbeza fahaman dengan seorang guru mengeluarkan kecaman dan kata-kata kasar, meluapkan kebenciannya kepada sang guru.

Sang guru hanya diam, mendengarkannya dengan sabar, tenang dan tidak berkata apa pun.

Setelah lelaki tersebut pergi, si murid yang melihat peristiwa itu lalu bertanya, "Mengapa guru diam sahaja tidak membalas makian lelaki tersebut?"

Maki hamun

Gambar ehsan Google.

Beberapa saat kemudian, maka sang guru bertanya kepada si murid, "Jika seseorang memberimu sesuatu, tapi kamu tidak mahu menerimanya, lalu menjadi milik siapakah pemberian itu?"

"Tentu sahaja menjadi milik si pemberi." jawab si murid.

"Begitu pula dengan kata-kata kasar itu." balas sang guru.

"Kerana saya tidak ambil endah dengan kata-kata itu, maka kata-kata tadi akan kembali menjadi miliknya. Dia harus menyimpannya sendiri. Dia tidak menyedari, kerana nanti dia harus menanggung akibatnya di dunia bahkan di akhirat, kerana aura negatif yang muncul dari fikiran, perasaan, perkataan, dan perbuatan hanya akan membuahkan penderitaan hidup."

Kemudian, sang guru meneruskan kata-katanya, "Sama seperti orang yang ingin mengotori langit dengan meludahinya. Ludah itu hanya akan jatuh mengotori wajahnya sendiri. Demikian halnya, jika di luar sana ada orang yang marah-marah kepadamu... Biarkan sahaja… Kerana mereka sedang membuang SAMPAH HATI mereka. Jika engkau diam sahaja, maka sampah itu akan kembali kepada diri mereka sendiri, tetapi kalau engkau hiraukan, bererti engkau menerima sampah itu."

"Hari ini begitu banyak orang di jalanan yang hidup dengan membawa sampah di hatinya (sampah kekesalan, sampah amarah, sampah kebencian, ego dan sebagainya).

Oleh itu, jadilah kita seorang yang BIJAK bukan SAMPAH."

Sang guru meneruskan nasihatnya :

"Jika engkau tak mungkin memberi, janganlah mengambil."

"Jika engkau terlalu sulit untuk mengasihi, janganlah membenci."

"Jika engkau tak dapat menghibur orang lain, janganlah membuatnya bersedih."

"Jika engkau tak mampu memuji, janganlah mengeji."

"Jika engkau tak dapat menghargai, janganlah menghina."

"Jika engkau tak suka bersahabat, janganlah bermusuhan."Teman sekadar memanjangkan perkongsian ini. Semoga ianya memberi manfaat kepada semua.


2 comments :

  1. terima kasih atas perkongsian ini. Bagaimana kesabaran dapat mengatasi dari segala yang mendatang. Bahayanya lidah bila berkata-kata.

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...