Tuesday, December 26, 2017

Kenapa gantung patung pada kenderaan?

Apakehei deme gantung patung kat belakang motor nie...? Di abad ke 20 nie pun ada lagi orang yang percaya pada tangkal ke? Atau ada orang yang sengaja gantung anak patung kat belakang motor nie... Apa pun, jauhi la benda-benda syirik nie ye... Kita umat Islam, jangan pulak terikut-ikut perubatan nie... Rosak akidah kita nanti...

Patung tangkal

Firman Allah, mafhumnya: Maka barang siapa mengikuti petunjukKu maka ia tak akan sesat dan celaka. Dan barangsiapa berpaling tadah, tidak ingat kepadaKu maka baginya kehidupan yang sempit dan Kami akan membangkitnya di Hari Kiamat dalam keadaan buta.” (Ta Ha : 123)

Sabda Rasulullah saw Bermaksud: “Siapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian daripada mereka” (Riwayat Abu Daud).

Kesimpulannya janganlah mengikut sesuatu perkara tanpa sebarang usul periksa sama ada perkara berkenaan mengikut syariat islam atau pun tidak. Berhati-hatilah dengan perkara seperti ini kerana tanpa kita sedar kita telah mensyirikkan Allah s.w.t.

No comments :

Post a Comment

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...