Bagi yang mengemari masakkan pedas mengunakan cili kering,
petua ini boleh menjimatkan masa dan tenaga. Ia juga boleh mengelakkan kesan
sanpingan pengunaan cili boh yang mengandungi bahan kimia pengawet.
Gambar hiasan dari : http://makanmalaya.com
Kisar cili kering dalam jumlah berpatutan hingga lumat.
Masaklah diatas api sederhana besar hingga kering air dan apabila agak pekat
kecilkan api. Kacau hingga pekat. Selepas disejukkan, masukkan dalam bekas yang
bertutup dan simpan dalam peti sejuk. Apabila diperlukan, hanya keluarkan
sedikit (sebanyak yang diperlukan). Tidak payah mengisar cili setiap kali
memasak. Di sanping itu puan juga boleh menjimatkan masa memasak kerana cili
ini telah dimasak dan tidak berbau cili mentah lagi. Ia juga tahan lama tanpa
menjejaskan rasa cili sebenar.
ooo..saya biasanya rebus dulu cili tu baru kisar..huhu~~
ReplyDeletebagus laa ko..hehehe..aku tak tau pun nak wat cili boh cammana...biasa beli je kat kedai..hehehe
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
cik nur pun selalu rebus dulu,kemudian tapi dan keb=mudian blender sekali dengan bawang..!
ReplyDeletepastu simpang dalam peti sejuk..
buat cemni lebih praktikal dan terjamin kehalalannya. huhuh~
ReplyDeletehi, biasanya cili boh dimasak dengan apa ya?
ReplyDeletei baru saje buat sebotol cili boh, tapi rasanya lain daripada cili sos..
Cili Boh nie biasa digunakan untuk memasak sambal... awak makan cili boh macam makan cili sos ke...
Delete