Kebiasaanya, tangan kita akan berasa panas-panas atau pijar selepas memotong cili. Bagi mengatasinya, sediakan air biasa yang dicampurkan garam dalam sebuah bekas. Pastikan air dan garam sebati. Kemudian, celup atau rendamkan jari jemari tu ke dalamnya selama dua minit. Selepas itu, bilas lah dengan air biasa sehingga bersih.
Insya-Allah kesan panas atau rasa pijar itu akan hilang serta merta.
selalu jugak kena.. boleh try ar pasni
ReplyDeleteyup..yang nie aku pernah try dan ia menjadi..hehehe :)
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
nak cuba ar...hrp2 mnjd...
ReplyDeleteCuba la, lepas cuba nanti komen la balik kat sini..
DeleteTak menjadi lansung ;(
ReplyDeleteowwhh ye ke... mungkin awak patut cuba basahkan tangan kemudian lumurkan tangan tu dengan garam, biarkan sekejap sebelum bilas. Teman dah mencubanya, memang menjadi :)
Deletenanti nak cuba juga petua ni.
ReplyDeleteada org kata layoq tgn dekat api lepas celup ayaq garam
ReplyDeletePanas tuh...
ReplyDeleteDah cuba.. tapi lambat sikit efek dia.. boleh la.. lain kali lepas buat ayaq asam buleh la amalkan petua ni.. terima kasih atas info.. :)
ReplyDeletehehehe... at least kesan pijar tu hilang... mestilah ambik masa sket... tak kan la effectnya on spot... :d
DeleteOk lah..menjadi juga..at least kurangkan sikit rs pijar nya..
ReplyDeletex jd poww...Ntahlaaa
ReplyDeletemmm... ada juga dua-tiga orang yang telah mencuba petua, tapi tak menjadi... tak pasti lah kena... mungkin tak sesuai kot...
DeleteAku dah try..dua hari tak hilang²
ReplyDeleteCara yang paling mudah sekali, basahkan tangan tu. Ambil satu sudu garam, lumurkan pada keseluruhan tangan tu. InsyaAllah hilanglah pijar di tangan tu...
DeleteMemang menjadi tp jgnlah harap hilang sekelip mata... tapi kalau pijar kat tangan tu dah berpindah ke mata sbb gatai gosok mata time tu... apa nk buat ek?
ReplyDeleteMemang menjadi cuma jgnlah harap hilang on the spot... tp kan kalau pijar tu dah transfer ke mata sbb gatal gosok mata time tu juga... apa nk buat ek?
ReplyDeleteBerkesan!! Saya baru mencubanya. Tangan terasa pijar selepas memotong cili pedas. Basahkan tangan sedikit, dan selepas itu lumurkan garam.. gosok-gosokkan ke kulit termasuk di celah-celah jari. Saya biarkan selama 1 minit lebih dan basuh tangan dengan air sejuk. Memang berkesan! Terima kasih atas petua ni. =)
ReplyDeleteinfo yang sangat menarik..
ReplyDelete