Friday, October 12, 2018

7 sebab hilangnya rezeki : Suami, Isteri dan Keluarga

Dalam entry yang lepas, teman ada kongsikan amalan-amalan kepada kunci rezeki. Klik disini ye untuk membaca entry tersebut. Dalam entry pagi nie, teman nak kongsikan 7 sebab "Kenapa rezeki tidak hadir dalam hidup kita".


Gambar ehsan Google.


1. Sering bergaduh
Usahlah bergaduh sesama suami isteri, lagi- lagi perihal duit. Berbincang dan cari persefahaman. Bila pasangan tidak redha antara satu sama lain, di situlah rezeki akan disekat...

2. Merungut dan merasa anak-anak sebagai beban
Berikanlah kasih sayang kepada anak-anak kerana setiap anak adalah rezeki Allah s.w.t. Namun ibu dan bapa juga perlu mengusahakan rezeki untuk anak-anak tanpa merungut dan rasa terbeban.

3. Selalu mengeluh sesama suami isteri dengan apa yang tidak dimiliki
Kurangkan mengeluh dan banyakkan bersyukur dengan apa yang dimiliki tidak kira banyak atau sedikit kerana syukur itu adalah kunci kepada rezeki yang melimpah ruah.

4. Lokek dengan pasangan dan anak-anak
Jangan terlalu berkira-kira untuk mempermudahkan hal yang baik sekeluarga. Perlu ada tolak ansur dan faham sesama pasangan kerana rezeki yang Allah beri adalah untuk di kongsi bersama.

5. Gagal mengawal emosi dan amarah
Jangan meninggikan suara dan gunakan kata-kata yang baik sahaja bersama suami, isteri dan juga anak-anak. Buangkan cara menakut-nakutkan ahli keluarga dan tanamkan layanan yang penuh mesra.

6. Kurang sabar
Bersabarlah dalam menanggani karenah suami, isteri dan anak-anak. Adakalanya sesuatu itu kita tidak suka. Tetapi, tetap perlu bersabar dan fahami keadaan pasangan dan anak-anak. Banyakkan bersabar kerana sabar itu duit...

7. Kurang berdoa
Sentiasalah mendoakan yang baik-baik untuk suami, isteri dan anak-anak. Sentiasa ingatkan mereka dalam doa dan juga sepanjang hari kerana kuasa doa itu adalah luar biasa.


4 comments :

 1. haaa 5 dan 6 .. susah skit nk control

  ReplyDelete
 2. sentiasa bersyukur & bersedekah menarik rezeki..

  ReplyDelete
 3. No. 6 paling sukar...
  bukan senang yang jadi seorang yang penyabar

  ReplyDelete
 4. semoga kita semua dimurahkan rezeki..

  ReplyDelete

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...