Tuesday, May 16, 2017

Terima kasih Cikgu

Bangun...! Selamat pagi Cikgu...! Teringat kembali masa zaman persekolahan dulu... Yang paling teman ingat sekali pada cikgu Math teman di Sekolah Menengah Sri Kampar (SMSK)... Cikgu Aziz... Teman nie idok le pandai Math sangat... Tapi teman memang sangat suka Math dan usaha sungguh-sungguh untuk pandai Math... Cikgu Aziz nie pernah nasihat teman... Math nie bukannya susah... Senang je... Tanam kat fikiran... dalam hati... Math nie senang je... Kalau kita fikir Math nie senang... Insya Allah... Senang je nak buat Math nie... Lepas tu adoiiiii.... sideburns kena tarik.... Itu lah kenangan yang sehingga kini ingat di hati dan telah menjadikan teman seperti yang ada sekarang... Alhamdulillah... Syukur pada Allah telah menghantar guru-guru yang hebat untuk mendidik kami untuk menjadi manusia yang hebat.
 
Terima Kasih Cikgu
Gambar ehsan Google.
 
Dalam Islam terdapat 4 martabat guru atau pendidik iaitu:

1- Mudarris : yang bermaksud guru yang hanya mengajar mata pelajaran kemahiran mereka sahaja.

2- Mu’allim : yang bermaksud guru yang tidak hanya mengajar mata pelajaran mereka tetapi turut menyampaikan ilmu-ilmu lain.

3- Mursyid : yang bermaksud guru yang menyampaikan ilmu dan menunjukkan jalan yang benar.

4- Murabbi : yang bermaksud guru yang mendidik, memelihara, mengasuh, mentarbiyyah anak didik mereka menjadi manusia yang berilmu, bertaqwa dan beramal soleh.
 
Bangun..! Terima kasih Cikgu...!
 
#TerimaKasihCikgu

No comments :

Post a Comment

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...