Mesti kome pernah kena rasa hangat pijar di tangan bila memotong cili pedas. Kalau cilinya sedikit, mungkin tak rasa sangat. Tapi, kalau cilinya banyak, mesti kome rasa panas pijar nie di tangan. Sebelum nie, teman ada jugak kongsikan beberapa petua dalam entry yang lepas. Kome boleh baca dua entry tu kat sini dan sini.
Gambar ehsan Google.
Petua kali ini, masih lagi mengunakan garam sebagai bahan utama. Cuma caranya berbeza sedikit mengikut pengalaman teman sendiri. Bila terasa je hangat pijar cili ditangan nie, apa yang perlu kome buat ialah basahkan tangan kome tu dulu.
Kemudian, ambil garam dalam satu sudu makan. Sebaik-baiknya garam halus la. Kemudian, lumurkan pada keseluruhan tapak tangan yang terasa hangat pijar itu. Biarkan seketika, dalam seminit dua gitu, kemudian bilas dengan air bersih. Kebiasaanya, kesan hangat pijar itu akan beransur-ansur hilang.
Selamat mencuba ye.
Terima kasih tips ni. Mudah nak buat.
ReplyDelete