Pernah tak kome mengalami masalah untuk membersihkan pisau dari kesan getah nangka atau cempedak? Sebelum nie, pernah juga teman lumurkan pisau dengan minyak masak sebelum memotong buah nangka atau cempedak. Tapi masih susah juga ketika hendak membersihkan pisau tersebut dari kesan getah nangka atau cempedak itu.
Gambar ehsan Google.
Dalam entry hari ini, teman akan kongsikan satu lagi petua untuk mudah membersihkan pisau dari kesan getah nangka atau cempedak. Caranya macam ni. Lepas saja selesai mengunakan pisau tersebut untuk memotong buah nangka atau cempedak, panaskan pisau dengan kesan getah tersebut di atas api sehingga getah tersebut berbuih-buih.
Kemudian, ketika pisau tersebut masih panas, lap pisau tersebut dengan kain atau kertas tisu sehingga bersih. Gunakan kain atau kertas tebal untuk mengelak dari rasa panas semasa membersihkan pisau tersebut. Mudah kan...
Ok, selamat mencuba ye.
Peghh..
ReplyDeleteXsbr nk guna petua ni..
Terima kasih petua ni. Boleh cuba.
ReplyDeleteKena berhati-hati juga.