Thursday, June 20, 2013

Petua : Luruskan rambut secara semula jadi

Ramai wanita yang sukakan rambut panjang dan lurus. Bagi wanita yang berambut kerinting, mereka guna teknik rebonding untuk meluruskan rambut mereka. Kebanyakkan rawatan rebonding yang digunakan adalah mengunakan bahan kimia untuk meluruskan dan melicinkan rambut. Hari ini teman nak kongsikan satu petua tradisional di mana orang melayu dulu-dulu mengunakannya untuk meluruskan rambut mereka.

Gambar ehsan : Google

Antara bahan yang digunakan dalam petua ini ialah dua biji telur dan sedikit tepung gandum. Caranya mudah sahaja. Campurkan bahan-bahan ini dan bancuh sehingga menjadi pes. Dah siap. Mudahkan.

Macam mana nak gunakan? Mula-mula kome lembabkan rambut kome dengan air. Kemudian lumurkan bancuhan itu pada keseluruhan rambut. Sikat rambut menjadi lurus dan biarkan selama setengah jam. Kemudian bilas rambut seperti biasa. Amalkan dua kali seminggu.

Murahkan jika dibanding buat rawatan rambut... Ok, Selamat mencuba! Tinggal lah komen kalau dah cuba petua nie :d

63 comments :

  1. Replies
    1. Cuba lah... kalau tak dicuba, kita tak tahu hasilnya. Tapi cari nie kita kena amalkan... ambil masa sedikit jika kita nak tahu berkesan atau tidak...

      Delete
  2. klu rmbut btul2 kerinting bleh ke jd cm gmbar yg ehsan google tu?
    rsenye lama gler nk tggu klu buat cnsistent pun

    ReplyDelete
  3. Rambut saya kerinting di bahagian depan je . boleh ke buat 1 hari seminggu ?

    ReplyDelete
  4. Kalau lelaki boleh ke pakai tips mcm ni?

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Petua nie boleh diamalkan tanpa mengira jentina... so, cubalah dulu baru lah tahu apa hasilnya...

      Delete
  6. 2 biji telur dan tepung gandum campur sekali nak letak air tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu... sebab rambut telah di lembabkan dengan air terlebih dahulu...

      Delete
  7. Replies
    1. Kesannya sama macam rebonding tu... beza cuma petua nie tak mengunakan bahan kimia...

      Delete
  8. nk kne guna putih telur ke kuning telur??

    ReplyDelete
  9. kena buat setiap hari ke or beberapa hari dalam seminggu?

    ReplyDelete
  10. ada sesiapa pernah cuba ke petua ni?

    cuba bagi tau hasilnya.

    admin dah pernah cuba ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teman tak pernah cuba lagi. Teman nie berambut lurus dan pendek. Sebab tu teman tak pernah cuba petua nie

      Delete
  11. lepas basuh tu , keringkan rmbut mcm biasa ? then tk perlu ke gne iron stright hair tuh ? nk luruskan rmbut kn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kan nak iron kot... terbakor pulak rambut awak tu...

      Delete
    2. dye bukn ckp iron bajulah haha

      Delete
    3. Tau... saja jer... buat lawak bodoh :d

      Delete
  12. dye x mksudkan iron baju lah haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... tau... saja jer buat lawak bodoh... :d

      Delete
  13. Kalau buat hari hari takboleh ke?

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. Kenapa pulak dengan pes tu? Pes tu kan kena lumurkan pada keseluruhan rambut tuu

      Delete
  15. rambut kekal lurus ke kalau guna petua nie?

    ReplyDelete
  16. bahan nie simpan bleh x...?
    ker kne buat baru sttiap kali nk buat...?

    ReplyDelete
  17. bende nie bleh simpan x...?
    ker kne buat baru stiap kali nk buat...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bancuhan nie di simpan dalam fridge, nanti jadi pekat dan susah pulak untuk di sapu pada rambut tu.... so, better buat baru setiap kali nak guna..... lagi pun, bahan tu cukup untuk sekali guna.

      Delete
  18. Replies
    1. Bau telur tu jer... setengah jam jer.., lepas tu dah boleh basuh...

      Delete
  19. ok ade x cara nak cepatkan luka di bahagian kepala sembuh... sy terkena duri kecil waktu curi buah salak ibu saya hhhihihihihihi... akbtnya duri kecil tu dah termasuk dlm kulit kepala.. ade yg dah keluar ade yg x.. terkubur disitu...dan setiap kali sy sikat rambut pasti akan rasa sakit sikit sebab hujungyna terkena bahagian duri tu...(luka)... kadangkala pergi gunting rambut lagi la sakit.. sbb tukang gunting tu sikat dgn kasar...sy telah mggunakan inai sebelum ni.. berhasil tapi disebabkan menimbulkan fitnah nak menunjuk2.. sy nak cari iktiar cara lain... sbb luka tu kecil tapi byk dan sgt sakit time sikat rambut.. kalau ade sape2 tahu bgtau sy ya.. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal... cakap ibu tak nak dengar... nak juga curi buah salak ibu tu...

      First thing yang kena buat dulu, botakkan kepala tu... then baru senang nak trace kat mana duri tu... Duri yang tertanam kat kulit kepala tu, perlu di keluarkan... Lagi senang kalau pegi klinik, biar doktor yang keluarkan... Lagi pun doktor dah ada alat yang lengkap...

      Bila duri tu dah dikeluarkan, then baru boleh sapu ubat. Nak bagi luka cepat sembuh, beli jer jel gamat yang jernih tu... harganya dalam RM2+.00 jer... Sapu kat luka tu setiap hari, 2 atau 3 kali sehari... Insyaallah boleh cepat sembuh.

      Delete
    2. Kalau guna tepung jagung boleh tak

      Delete
    3. Guna tepung gandum la... buat apa susah-susah cari tepung jagung...

      Delete
  20. Kalau guna trpung jagung boleh tak??!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna tepung gandum la... buat apa susah-susah cari tepung jagung...

      Delete
  21. kene letak bahan tu kat rambut je eh tak payah sapu kat kulit kepala ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie untuk rambut jer... bukan untuk kulit kepala tu...

      Delete
  22. tepung gandum tu nak kene berapa bnyak ? ade sukatan die ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada sukatan tertentu... bergantung kepada banyaknya rambut...

      Delete
  23. Selepas basuh rambut boleh guna syampo x...kan guna telur

    ReplyDelete
  24. Boleh gna syampo x selepas basuh kan gua telor

    ReplyDelete
  25. Aku baca 5 menet trus buat hahaha
    #otw hasilnya

    ReplyDelete
  26. Aku baca 5 menet trus buat hahaha
    #otw hasilnya

    ReplyDelete
  27. Replies
    1. Tak la... kan dah bilas rambut tu sehingga bersih... kalau busuk, awak tak bilas rambut tu sehingga bersih la...

      Delete
  28. Amm...saye nk tanye cane nk rambut cepat panjang?tlg share skit yerr hehe btw thx for the info

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...