Thursday, December 6, 2012

Petua : Menawar bisa sengatan tebuan

Entry kali ini, teman nak kongsikan satu petua untuk merawat bisa sengatan tebuan. Jika anda terkena sengatan tebuan atau lebah, tentu berasa bengkak-bengkak dan berdenyut. Antara bahan-bahan yang diperlukan untuk petua ini seperti dibawah :

  1. seinci halia
  2. 2 ulas bawang putih

Gambar ehsan dari blogger Gua Jambu.


Gambar ehsan dari Google

Bagi menghilangkan kesakitan itu, tumbuk kedua-dua bahan tersebut sehingga halus. Kemudian tekapkan pada bahagian yang terkena sengatan tersebut.

Klik disini untuk membaca petua lain berkenaan merawat senggatan serangga.

4 comments :

  1. Thanks for sharing tapi moga2 dijauhkan la dari terkena, huhu...
    My latest Entry :)
    Resepi: Egg Moist Eggless Chocolate Cake

    ReplyDelete
  2. pernah baca petua ni, moga2 x perlu petua ni lah... hehe (means x kena sengat tebuan)

    ReplyDelete
  3. huh baru tadi kene sengat serangga.. mcm semut tp besar.. baru jer bc link awak bg tu.. mak aii letak cili ek heheh. tak pedih ker.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.... tak la baca jer... cuba try test sekali... baru la tau betul atau tidak... mana pedih letak cili... biasa je... jangan la pulak awak jilat kesan cili tu... confirm laa berasap...

      Delete

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...