Thursday, August 9, 2012

Petua : Mengubati sembab (bengkak)

Teman pasti ramai yang pernah menghadapi masalah sembab atau bengkak nie. Kebiasaannya tak banyakkan pun yang dapat kita lakukan untuk merawatnya. Apa pun, hari nie teman nak kongsikan satu petua untuk merawat masalah sembab atau bengkak.


Jika ada di antara keluarga anda terkena penyakit sembab atau pun bengkak-bengkak di bahagian kaki, tangan atau di badan, boleh la mencuba petua ini.

Kaki sembab

Gambar ehsan Google.


Ambil segenggam beras dan kira-kira segenggam isi lempuyang. Kedua-dua bahan ini ditumbuk sehingga lumat. Kemudian di tapis, ambil airnya sahaja dan urut pada tempat sembab itu. Selamat mencuba.

Klik disini untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut berkenaan lempuyang.

9 comments :

  1. first time tau apa tu lempuyang.hhuhu

    ReplyDelete
  2. lempuyang juga boleh digunakan untuk wanita yang mabuk ketika awal mengandung...
    sy pnah cube...ya allah lari satu taman..keh..keh..x tahan. tapi alhamdulilah..past tu tak mabuk agie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mana caranya tu? Share laa wak... at least orang lain boleh dapat manfaat guna cara awak tu...

      Delete
  3. lempuyang nie di panggil halia ker...bentuk mcm same jerk

    ReplyDelete
  4. lempuyang nie di panggil halia ker...bentuk mcm same jerk

    ReplyDelete
  5. Mcm lengkuas je...

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...