Selalunya kalau memasak di dapur, bila nak merasa masakkan kita tu, kita letakkan dalam piring, dalam sudu atau titiskan atas tapak tangan untuk merasa masakan kita tu cukup garam atau sebagainya. Masalah timbul bila kita sedang berpuasa. Kalau ada di rumah tu yang sedang cuti puasa, tak ada masalah lah. Tapi, semuanya berpuasa... macam mana?
Dalam entri hari nie, teman nak kongsikan macam mana nak mengetahui masakan itu cukup garamnya atau tidak masa kita berpuasa. Mudah je caranya. Mula-mula sudukan sedikit kuahnya. Letakkan di atas jari.
Jika kuah tersebut tidak meleleh, itu tandanya masakan tersebut cukup masinnya. Jom kita cuba petua nie.
maksudnya ? maaf saya kurang faham
ReplyDeleteMaksudnya, kalau kuah tu pekat sket.. tandanya cukup masin la tu....
Deleteterbaek.. hehe
ReplyDeletenext time puasa boleh cuba tips ni
ReplyDelete