Saturday, July 29, 2017

Kuliah : Tiga perkara yang menjadi perisai api neraka

Sekadar perkongsian. Ketahui lah 3 perkara yang menjadi perisai api neraka. 3 perkara itu ialah;

Neraka

Gambar ehsan Google.

1. Sedekah

Rasulullah SAW bersabda :
"Buatlah di antara kamu dan neraka tutup pemisah walaupun cuma dengan (bersedekah) dengan separuh biji kurma)."

2. Berzikir

Rasulullah saw bersabda,
"Ambillah perisai kamu sekalian (yang boleh menjaga kamu ) dari api neraka, ucapkanlah 'Subhanallah (maha suci Allah), Walhamdulillah (segala puji bagi Allah), Walaailaahaillah (tiada Tuhan selain Allah), Wallaahuakbar (Allah maha besar), Kerana kalimat ini pada hari kiamat akan menjadi mukaddimat (yang berjalan di depan kamu) mu'aqqibat (yang berjalan dibelakang kamu) dan menjadi Mujannibat (yang menjauhkan kamu dari api neraka). Kalimat ini adalah al- Baaqiyat as-Solihat (hal-hal yang baik yan masih tersisa)." (HR an-Nasa'i dan al-Haakim dari Abu Hurairah r.a.)

3. Mempunyai anak perempuan dan mendidiknya dengan baik

Hal ini sesuai dengan sabda Rasulullah saw. "Tiada seorang dari umatku yang menanggung kehidupan tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan, lalu ia berbuat baik kepada mereka kecuali mereka akan menjadi tabir (pencegah) bagi dia dari api neraka." (HR al Baihaqi dari Aisyah r.a.)

Semoga 3 pekara di atas dapat mengingatkan kita untuk lebih meningkatkan ketakwaan dan menjadi lebih baik dalam meningkatkan kualiti beribadah.

Aamiin ya Allah

Wallahu a’lam.

No comments :

Post a Comment

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...