Thursday, February 2, 2017

Petua : Untuk melegakan angin dalam badan

Masalah angin dalam badan. Bila kome mengalami masalah angin dalam badan nie, pasti kome akan merasai gejala seperti kembung perut, terasa loya, badan lemah, otot sendi terasa bisa-bisa dan muntah. Gejala ini terjadi disebabkan angin yang terhasil semasa proses pencernaan tidak dapat di keluarkan dengan sempurna samada melalui kentut atau sedawa. Bila masalah angin ini melanda, pasti mengganggu aktiviti seharian.

Angin dalam badan 
Gambar ehsan Google.

Dalam entry hari ini, teman akan kongsikan 4 petua untuk mengeluarkan angin dalam badan.

4 pilihan petua untuk mengeluarkan angin dalam badan.

Bawang Merah 
Gambar ehsan Google.

Pilihan 1: Campurkan air perahan bawang merah setengah cawan dengan halba rebus setengah cawan. Kemudian, campurkan sedikit madu asli dan kacau sehingga sebati dan minum. Amalkan setiap hari.

Bawang Putih 
Gambar ehsan Google.

Pilihan 2: Kupas seulas bawang putih yang sederhana besarnya dan makan mentah-mentah. Badan akan menjadi hangat dan angin akan keluar. Rasa mual dan pening akan berakhir.

Pilihan 3: Ambil 5 ulas bawang putih dan bakar tetapi jangan sampai hangus. Kemudian, makanlah bawang tersebut. Hasilnya, angin dalam badan akan keluar.

Mata Kucing 
Gambar ehsan Google.

Pilihan 4: Rebus buah mata kucing bersama halia dan gula melaka. Minum air tersebut setelah suam. Lebih elok diamalkan selepas memakan nasi.

Selamat mencuba. Harap kome dapat tinggalkan komen bila dah mencuba petua nie.

1 comment :

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...