Wednesday, January 21, 2015

Restoran Temerloh Catering

Tempat makan best di Shah Alam. Sapa yang suka makan ikan patin masak tempoyak tempat nie memang the BEST... terbaik punya... Sebelum nie teman ada post entry pasal patin masak tempoyak grill style di Patin Place. Kome boleh klik disini untuk membacanya. Teman cari Restoran Temerloh Katering nie pun adinda teman suruh Google kan kat lokasinya... Teringin nak makan katanya sebab anak owner restoran nie kawan dia kat zoomba-zoomba tuh. Teman dapat info nie pun dari portal otaiselangor.net. Dah dapat info koordinate tuh, apa lagi terus ambik koordinatenya dan dapatlah lokasi sebenar tempat yang hendak di tuju.

Restoran Temerloh Catering

Nie koordinatenya teman share kat blog teman nie...

3° 03' 54.18"N,101° 31' 28.11"E

Nie alamat restoran tu,

Business card

RTC - Restoran Temerloh Catering
Alamat;
2-G, Jalan Pahat J15/J,
Kompleks Dataran Otomobil,
Seksyen 15, 40200 Shah Alam,
SELANGOR.

TEL. : 019-5751 308 (Pengurus : Aida Zulyahaniez Abdul Jazam)

Dari kelas piano Aisar di Rawang, teman terus ke Shah Alam. Tak sarapan pun, kira brunch jer nie :) Tak susah sangat nak cari restoran nie, nak parking kereta pun senang. Yang penting, kome yang bercadang untuk makan tengahari disini perlu berada sini dalam pukul 12 tengahari. Bukan apa, restoran nie ramai peminatnya. Kalau lambat, meja penuh dan ikan patin pun habis.

Selain ikan patin, di Temerloh Catering nie ada juga menjual ikan sungai yang lain, seperti spesis Kelah, Krai, Jelawat dan sebagainya. Cuma untuk ikan sungai yang jenis rare nie, kome perlu buat tempahan lebih awal.

Ok, nie lah menu makan tenghari teman. Ikan Patin Buah masak tempoyak, kacang buncis goreng, daging opor dan masak lemak pucuk manis campur labu.

Lunch menu

Ikan patin masak lemak tempoyak

Memang terbaiklah ikan patin buah nie... Kuah masak tempoyak nie pun best... licin sampai tinggal mangkuk kosong jer... Ikan patin buah nie harganya RM20 sepotong, ikan patin mas pulak harganya RM15 sepotong, dan ikan patin sangkar pula harganya RM10 sepotong.

Di restoran Temerloh Catering nie, mereka sediakan tiga periuk besar masakkan ikan patin tempoyak nie mengikut jenis ikan patin tu. Special dish nie memang di hidangkan panas-panas. Kome kena beratur la kalau nak menu masak tempoyak nie. Kalau dalam periuk tu dah habis, melepas la kome.

Daging Opor

Nie daging opor... kalau kat Perak, macam rendang tok... sedap... lain dari lain... susah nak dapat kat kedai masakan daging kerbau nie... memang sodap...

Kalau nak tau, rancangan Jalan-jalan Cari Makan TV3 tu pun pernah bersiaran disini. Tokeh kedai nie fan skuad Tok Gajah. Depan restoran nie ada satu akuarium, banyak ikan sungai kat dalam tu. Tapi, lupa pulak nak ambik gambarnya.


JJCM

Akhir kata, menu istimewa kat sini ikan patin masak tempoyak tu memang best. Teman pernah sekali tak dapat makan kat sini sebab tiba lewat. Bukannya lewat sangat pun, jam baru pukul 12:50, ikan patin yang ada cuma tinggal kepala je. Meja pulak semuanya penuh. So, kalau nak makan kat sini, pastikan kome tiba disini sebelum pukul 12 tengahari.

2 comments :

  1. uish..cam my husband mmg feveret dia patin temerloh.. tapi.. ade satu kedai kat RnR mane ek... sdap tau gulai tempoyak diaa....huhuhuuhuh... terasa rasa je ni...

    ReplyDelete
  2. kena cuba ni....xpyh tunggu blik kg singgah r n r temerloh baru dpt mkn.😆

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...