Thursday, October 24, 2013

Petua : Untuk menurunkan darah tinggi

Penyakit darah tinggi ini dah sinonim dengan masyarakat Malaysia / Mungkin disebabkan gaya hidup dan amalan pemakanan yang tidak seimbang. Rata-rata masyarakat Malaysia mempunyai penyakit darah tinggi. Selain mengambil ubat di hospital bagi mengawal dan meredakan penyakit darah tinggi ini, terdapat juga beberapa amalan tradisional yang boleh dijadikan rawatan alternative bagi merawat penyakit ini.



Antara kaedah yang digunakan adalah dengan menggunakan pucuk betik yang mudah didapati. Amalkan meminum air pucuk betik yang telah direbus kerana ia mampu menurunkan darah tinggi. Air pucuk betik rasanya mungkin lebih pahit sedikit daripada peria. Air pucuk betik boleh menstabilkan tekanan darah di dalam badan kita.

Air rebusan pucuk betik

Pucuk betik rebus

Gambar ehsan Google.

Amaran: Wanita yang hamil tidak digalakkan meminum air ini.

Selalunya pucuk betik akan diambil daripada pokok betik yang tidak mudah berbuah.

Cara Penyediaannya:

  • Bersih pucuk betik/daun
  • Keratkan sepanjang 1sm
  • Masukkan 1.5 liter air ke dalam kuali bersama pucuk dan rebuskan selama 30 minit.
  • Selepas itu air boleh diasingkan daripada pucuk betik dan sedia untuk di minum dalam keadaan panas atau suam.
  • Pucuk betik yang telah diasingkan itu anda rebus sekali lagi dengan air limau kasturi (air limau + kulit limau) selama 5 minit untuk menghilangkan rasa pahitnya. Selepas itu buangkan airnya. Pucuk betik itu bolehlah digoreng dengan ikan bilis untuk dijadikan sayur.

3 comments :

  1. owhh boleh suh mak saya try nih..
    salam kenal

    ReplyDelete
  2. goosd info
    nnti boleh try kat org tua
    salam perkenalan dari ida
    jemput singgah blog ida yue
    umielman.blogspot.com
    dah follow blog ni no 73

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...