Sunday, November 27, 2011

Makan-makan di Selera Rimba

Tempat makan best di Sungai Besar, Selangor. Jom kita ke Selera Rimba. Hari ini teman sefamily bersama bonda buat pertama kalinya ke Selera Rimba... Dapat tahu pasal restoran nie dari rancangan Makan Angin TV9... Dulu pun ada jugak keluar kat TV3... apa lagi, teman pun cari laa maklumat lanjut di Internet. Tak banyak maklumat yang ada. Tapi sekurang-kurangnya dapat laaa alamat lengkapnya. Berpandukan koordinate Google Map, kami pun memulakan perjalanan dari Impiana Palace ke Selera Rimba. Mengikut GPS, jaraknya dalam 53KM dari Tanjong Malim.



Nie koordinatenya bagi sapa-sapa yang nak kesana :

Untuk penguna Nokia Maps
3.70884N, 101.17419E

Koordinate Google MAPS
3.70884, 101.17419

Kalau dari Tanjong Malim, jalan yang terdekat adalah dengan melalui pekan Behrang menghala ke Sabak Bernam, Selangor melalui jalan dalam. Selera Rimba terletak di sebelah kanan jalan.




Hiasan banner dihadapan restoran. Bagi sesiapa yang berminat untuk mencari kelainan makan, Selera RImba merupakan pilihan terbaik. Ia menyajikan makanan ala Banjar dan Jawa.



Teman kesini semata-mata nak merasai masakan daging rusa dan landak... maklum laa sejak dewasa nie tak pernah makan pun benda nie... kesina kannn... masa kecik-kecik dulu, ada la jugak merasa ayam hutan...



Selain dari daging rusa, pelanduk, landak, dan ayam hutan, Selera Rimba turut menyediakan menu masakkan ikan-ikan, siput dan udang galah. Antaranya ialah ikan keli, ikan Puyu, ikan sepat, dan macam-macam lagi la mengikut jenis-jenis yang tukang masak dapat pada hari itu. Harga berpatutan, tak la mahal sangat. Kalau ikan puyu dan ikan sepat, harganya sekitar RM2.00 jer seekor. Harga untuk udang galah pulak antara RM3.00 hingga RM10.00 mengikut saiznya. So, kira OK la kan...

Untuk udang galah, daging pelanduk, rusa, landak dan ayam hutan akan hanya di masak mengikut tempahan.

Nie harga untuk daging rusa, pelanduk dan landak, termasuk di masak.

1/2 kg = RM 60.00
1 Kg = RM 120.00

Harga untuk ayam hutan pulak, RM5.00 seketul.

So, untuk hari tu... teman amik 1/2 kg untuk daging rusa, pelanduk dan landak. Rabak laa poket teman hari tuh... :D. Disebabkan datang mengejut tanpa buat research harga, teman tak laa bawak banyak budget. Untuk kali ini, teman bungkus je daging rusa, landak dan pelanduk tu, bawak balik makan kat rumah.

Semuanya dalam RM180 tak termasuk makan kat situ... dah terlanjur datang, teman makan tengahari disitu. Menu tengahari cuma sayur kampung, ikan puyu, dan ikan oren (fresh from bottle)




Nie landak masak rendang...



Nie rusa masak pedas...



Nie pelanduk masak kicap...




Ok, next time teman share lagi entry Selera Rimba dengan coverage yang lain pulak... :d

2 comments :

  1. rasa dia macam mana? berminat nih!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmm... macam mana nak bagi tau yer... apa pun, rasa daging kijang dan rusa tu memang sedap... Nak tau macam mana rasanya, cuba lah sendiri... :)

      Delete

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...