Wednesday, March 19, 2014

Japanese Village, Bukit Tinggi, Pahang

Tempat-tempat menarik di Pahang. Japanese Village, Bukit Tinggi telah di bangunkan oleh Berjaya Group. Japanese Village ini terletak bersebelahan dengan Colmar Tropicale, Bukit Tinggi. Klik disini untuk membaca entry berkenaan Colmar Tropicale. Bagi kome yang suka berpossing bolehlah mencuba pakaian Jepun kat sini, dan boleh bergambar di persekitaran berkonsepkan taman Jepun. Silap hari bulan, orang yang tak tahu boleh kata kome pergi berjalan kat Jepun.

Kalau berniat hendak kesini, pastikan stamina kome kuat. Sebab, tempat nie berada di atas bukit. Kena memanjat tangga dulu, atau berjalan naik ke atas melalui laluan kereta tu untuk sampai di atas. Parking diatas adalah sangat terhad. Adalah lebih baik kome parking dibawah saja.


So, apa yang menarik disini. Teman kongsikan sedikit gambar yang sempat teman ambil. Disini ada Japanese Tea house. Tapi teman tak masuk pun kat dalam. Cuma bergambar di luar saja. Bukan apa, Aisar nie suka berjalan. Kalau masuk juga ke dalam nie, confirm Aisar ajak keluar :).

Nama jer berada di 3,500 kaki dari aras laut. Tapi tak dek la rasa sejuk pun. Tak tahu lah, mungkin disebabkan perubahan cuaca kot.


Di Japanese Village nie, kome boleh melawat rumah tradisional Jepun. Cantik dan comel aje rumah mereka nie.



Sebab dah agak lewat, teman tak sempat nak menjenguk ke souvenir shop tu. Tak tau souvenir apa yang dijual di situ. Selepas nie, teman nak ke Colmar Tropicale pulak.

So, untuk masa yang terhad nie, teman hanya sempat berkunjung ke Japanese Garden dan Botanical Garden saja. Seni hiasan taman di sini berkonsepkan masyarakat Jepun. Sangat menarik.

Antara landmark yang menarik di sini ialah kolam ikan Koi nie. Seronok bila tengok ikan-ikan berenang bebas di kolam tu.



Air dialirkan melalui buluh. Memang menarik. Teman tahu apa namanya batuan bulat tu. Macam kolam kecil jer. Tapi menarik. Teman agak nie antara seni kraf orang Jepun.


Ok lah. Ini saja yang dapat teman kongsikan buat masa ini. Ada masa nanti, teman berkunjung lagi disini. Tak sempat lagi nak berkunjung ke Rabbit Park and Horse Trail tu.

1 comment :

  1. Bukit Tinggi tu memang tak sejuk mana pun... mungkin bukit tak cukup tinggi kot.. ;D

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...