Wednesday, October 23, 2013

Surcaj TNB kepada pengguna domestik

Mungkin ramai pengguna tidak menyedarinya. Tetapi cuba periksa bil elektrik bulan May lepas. Ada tak sesuatu item yang pelik. Teman dah observe perkara nie selama dua bulan. Lama jugak la entry nie terperam dalam draft. Bukan apa, banyak perkara teman kena buat research.

Ya, dalam detail bil TNB bulan May yang lepas penguna telah dikenakan surcaj. Teman tidak pasti, apakah kewajaran pihak TNB mengenakan surcaj kepada pelanggannya. Hanya dalam bulan May 2013 saja. Bulan berikutnya tiada pula surcajnya.



Seksyen 26 (A) Rang Undang-undang Bekalan Elektrik (Pindaan) 2000 yang masih di peringkat perbahasan menetapkan pemegang lesen boleh menggunakan surcaj ke atas pengguna yang tidak membayar bil elektrik dalam tempoh yang ditetapkan. Maksudnya, tak boleh lewat la. Bukannya tak bayar bil berbulan-bulan, cuma terlewat kredit kedalam akaun saja. itu pun nak kenakan surcaj. Dah la sekarang nie, banyak sangat caj dan cukai di kenakan pada penguna. Terlewat sikit pun nak kena caj jugak ker... Memang tak patut.



Mungkin disebabkan perkara ini telah diketengahkan oleh ahli Parlimen di Dewan Rakyat. Selepas bulan May, surcaj tidak dikenakan lagi keatas penguna. Buat masa inilah. Kalau nak baca artikel penuh sila klik disini.


Mengikut artikel dari TNB, surcharge dikuatkuasakan kepada pelanggan kategori komersil, perindustrian, perlombongan, dan pertanian yang mengambil bekalan elektrik voltan rendah tiga fasa. Surcaj ini tidak melibatkan pelanggan kategori domestik. Katanya la. Tapi, teman nie bukan ke penguna domestik? Kenapa kenakan surcaj juga? Klik disini jika hendak membaca artikel tersebut.

Nie dah berbulan teman dok observe, nampak gayanya pihak TNB tak akan pulangkan balik charge yang tak sepatutnya dikenakan pada penguna.  Untung la TNB, walau pun charge pada setiap pengguna jumlahnya tak lah banyak sangat. Tapi kalau dah berjuta penguna yang di chargenya, mau berjuta juga duit extra yang TNB dapat. Senang-senang jer buat duit.

Dengar cerita, selepas nie rate charge elektrik pulak akan naik. Mungkin selepas pembentangan belanjawan nie. Apa pun, sama-sama la kita tunggu yer. Pihak kerajaan, mesti nasihatkan kita ubah cara hidup dan berjimat. Kerajaan pulak dok enjoy sakan, sampai buat konsert K-PoP tu pun nak nak guna duit rakyat.

Mungkin selepas nie, yang patut di tukar ialah kerajaan itu sendiri.... mmm, renung-renungkan dan fikir-fikirkan lah.

No comments :

Post a Comment

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...