Thursday, June 7, 2018

Petua : Untuk halang kucing dari naik atas kereta

Teman nie memang selalu sangat berperang dengan kucing-kucing kat luar rumah tu. Bukan nya apa, bila teman lepas cuci kereta je, time itu jugak la kucing-kucing tu naik baring-baring atas kereta tu. Pantang je kereta tu bersih sket, time tu jugak la dema nak lepak atas kereta. Kome pun tau kan macam mana keadaanya kucing-kucing kat luar tu. Kebanyakkannya tak terjaga, kotor dan ada yang berpenyakit. Itu tak termasuk lagi yang berak dan kending kat depan rumah tu.

Petua halau kucing tidur atas kereta

So, teman pun cuba la cara nie... kome dapatkan bahan di bawah nie ye...
  1. Botol kecil (lut sinar). Teman guna botol air mineral je
  2. Pati sirap
Caranya, kome bancuh air sirap, dan masukkan dalam botol air mineral tu. Kemudian, letakkan botol berisi air sirap tu atas kereta kome tu. Memang menjadi beb... teman dah cuba cara nie... dah hampir enam bulan dah kucing-kucing tu tak jejak kaki atas kereta teman. Tidur kat bawah kereta pun idok. Kadang-kadang tu, ada jugak la teman nampak kucing tu tidur kat atas tembok kat luar tu. Sesekali, ada juga la nampak kucing tu tidur atas kereta tuannya yang terbiar kat depan tu. Mungkin kucing tu rindu nak tidur atas kereta teman kot...πŸ˜‚πŸ€—πŸ˜‚πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ€—πŸ€”



5 comments :

  1. kadang2 diorang naik siap ade cop kaki tu eheh.. tengok2 penuh kat cermin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu le pasai... geram betul la... Nasib baik petua nie menjadi...

      Delete
  2. alhamdulillah, menjadi..tapi kenapa erk, kucing takut tengok kaler merah kot..sedap pulok teman tengok air sirap tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah la, teman pun tak pasti kenapa kucing tak suka warna merah... Kucing boleh bezakan warna erk... Yang peliknya, kucing memang suka warna yang gelap... kat sebelah kereta hitam tu, ada kereta warna merah... Kucing tak jejak pun kakinya atas kereta tu...

      Delete
  3. Kereta sy wrna putih.elok je dia g parking siang mlm hbs kesan tpak kaki.kdg2 siang kncing.haru btul.nti nk cba petua ni.hrp mnjadi

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...