Monday, December 6, 2010

Rumah Ku Syurga Ku

Setelah mendapat kunci rumah dari pihak pemaju, saya dan isteri mula mencari2 kontraktor bagi kerja2 renovation... Biasa la, bila masuk rumah baru, mesti ada benda yang nak di buat... Seperti kami berdua, perancangan telah dibuat sejak kami meletakkan duit deposit bagi pembelian rumah kami nie... dan selama itu juga la, kami berdua berjimat untuk merealisasikan impian kami... :) Pantang ada expo berkenaan hiasan rumah, deco2 atau apa saja berkaitan rumah, akan kami redahinya... :)













Akhirnya, awal disember 2008 kami menyerahkan projek rumah kami ini pada kontraktor bumiputera dari pembinaan infra hingga la ke pembuatan kabinet dapur. Berkenaan kabinet dapur, idea reka bentuk adalah dari saya sendiri dan dibantu oleh kontraktor tersebut untuk memilih bahan asasnya...

Nie hall kat bawah... tengah touch up apa yang patut... cat rumah dibahagian dalam memang totally tukar dari yang asal... sebab nak matchkan dengan cita rasa kami... 











nie pasang tinted untuk cermin sliding door...  hall dengan master bed room... 






nie pulak... pemasangan grill... coated iron rod menjadi pilihan kami utk grill sliding door (atas & bawah), pintu depan dan tingkap dapur... tingkap lain mengunakan grill biasa tetapi fully coated...




















nie pulak family hall di tingkat atas... asalnya ruang kosong macam nie...








then tutup lubang tuh... and jadi laa macam nie... tak complete lagi nie... Plan Papa nak jadikan ruangan nie sebagai tempat menonton...








Lampu gantung untuk family hall kat tingkat atas...






Master bed room... Nie masa kerja2 wiring...








kerja2 pemasangan wardrobe... :)









bilik (1) tingkat atas... asalnya macam nie laa...












nie dah siap cat...




and finally siap pasang wardrobe...





nie pulak kat bilik nombor 2... kerja2 pemasangan wardrobe... bilik nie catnya warna merah... :)













nie kat area dapur pulak... plan nak design dapur kabinet dapur macam nie...












nie kabel2 bergantungan atas siling...









nie struktur utama kabinet dapur...








nie tengah pasang hood dapur... hood nie dari jenama TEKA model DV 80











akhirnya... siap la kabinet dapur nie... cuma sekarang nak masukkan aksesorinya saja...







3 comments :

  1. Salam...
    Bos nak tanye la bape kos keseluruhan u renovate rumah.nampak menarik sangat...bleh share...saye baru je beli umah.baru letak deposit.nak wat baudget gak la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budget... bergantung pada apa yang awak nak renovate... Apa yang paling penting, dapatkan sebut harga dari beberapa kontraktor...

      Delete

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...