Friday, February 2, 2018

Telur tegak berdiri dan gerhana bulan penuh (supermoon)

Tahun 2018 sekali lagi menyaksikan fenomena gerhana bulan penuh pada 31 January. Gerhana Bulan berlaku apabila jasad Bulan memasuki kawasan bayang-bayang bumi yang berada di angkasa lepas. Ia hanya boleh berlaku ketika Bulan berada di dalam Fasa Purnama (Bulan Penuh) sahaja. Ketika ini, Matahari, Bumi dan Bulan berada di dalam satu garisan lurus yang sempurna.


Telur tegak berdiri

Kredit to Sahabat Ku.

Pihak NASA mengklasifikasikan fenomena gerhana bulan kali ini sebagai supermoon, blue moon, dan gerhana bulan penuh. Pada waktu lintasan ini bulan berada pada jarak yang paling hampir dengan bumi iaitu 358,994 km. Kali terakhir gerhana bulan berlaku seperti ini pada 2015.

Solat sunat gerhana bulan

Dalam pada orang dok sibuk-sibuk tengok gerhana bulan. Ada jugak kawan-kawan yang dok sibuk buat eksperimennya. Kawan-kawan teman sibuk dengan ekperimen dengan telur. kekekekekeke... depa dok buat ujian telur siapa boleh tegak...


Telur tegak berdiri

Nie je yang dapat di kongsikan semasa gerhana bulan semalam...

Gerhana bulan





1 comment :

  1. yes, kata saintis sebab tarikan graviti telur bleh berdiri.
    itu semua tnda kuasa allah.
    mek pun ada buat entry ni jugak jemput singgah ye.
    http://ajussix.blogspot.com/2018/02/2018-blue-blood-moon-view-from-kelantan.html

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...