Tuesday, June 20, 2017

Tips untuk berjimat di Hari Raya

Tak lama lagi dah nak raya... Bila sampai time raya je, mesti pening bila memikirkan soal pembelanjaan untuk menyambut Hari Raya. Memang tak dinafikan kaum wanita la yang paling sibuk bila memikirkan hal persiapan untuk menyambut Hari Raya. Bagi kaum wanita pula biasanya mereka dah mula berfikir bab persiapan raya nie dua-tiga bulan sebelum puasa lagi. Biasanya, nie bab tempahan baju la...

Mana nak fikir budget untuk pakaian, biskut raya dan persiapan rumah bagai dengan nak tukar langsir dan sarung kusyennya. Semuanya perlu di ganti. Itu tak termasuk kos minyak dan tol untuk balik ke kampung beraya. Haah... duit raya lagi... Jadi, mana yang boleh di jimatkan, boleh la kurangkan perbelanjaan tu... Tak nak cut cost berbelanjaan duit raya pulak kan... Nampak sangat la kita nie berkira untuk bersedekah...

Sampul duit raya


Ok, teman dah praktikkan cara nie lebih dari 3 tahun. Apa yang teman buat, setiap tahun bila tibanya raya, teman akan simpan semula sampul duit raya anak teman yang boleh di gunakan semula. Mana sampul duit raya yang dapat free tu pun teman simpan semuanya untuk digunakan raya tahun berikutnya. Kalau nak beli sampul duit raya baru, harganya dalam RM10 untuk 2 atau 3 pack yang ada 5-10 keping sampul.

Bukan apa, kalau beli sampul baru dan diberikan pada budak-budak tu di koyak dan dibuang dalam longkang. Rasa macam terkilan sangat bila sampul duit raya tu di beli untuk di buang. At least dengan cara nie, teman dah tak payah beli sampul duit raya lagi.

*Psst... teman kadang-kadang tu terfikir jugak nak buat hobi baru, kumpul sampul duit raya yang rare... agak-agak selepas 10 tahun harga berapa ye...

No comments :

Post a Comment

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...