Sunday, March 5, 2017

Kuliah : Kelebihan solat berjemaah isyak dan subuh

Sekadar perkongsian dan peringatan buat diri sendiri. Sebaik-baik solat adalah dilakukan secara berjemaah. Kaum lelaki digalakkan untuk menunaikan solat secara berjemaah samada di surau atau pun masjid.

Solat Berjemaah 
Gambar ehsan Google.

عَنْ عُثْمَانَ بْنِ عَفَّانَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ شَهِدَ الْعِشَاءَ فِي جَمَاعَةٍ كَانَ لَهُ قِيَامُ نِصْفِ لَيْلَةٍ وَمَنْ صَلَّى الْعِشَاءَ وَالْفَجْرَ فِي جَمَاعَةٍ كَانَ لَهُ كَقِيَامِ لَيْلَةٍ


Dari Utsman bin ‘Affan ia berkata; “Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa melaksanakan solat isyak berjamaah maka ia mendapatkan pahala solat setengah malam, dan barangsiapa melaksanakan solat isyak dan subuh dengan berjamaah maka ia mendapatkan pahala solat sepanjang malam.” (HR Tirmizi No: 205)إِنَّ أَثْقَلَ الصَّلاَةِ عَلَى الْـمُنَافِقِينَ صَلاَةُ الْـعِشَاءِ، وَصَلاَةُ الْفَجْرِ، وَلَوْ يَعْلَمُونَ مَا فِيهِمَا لأَتَوْهُمَا وَلَوْ حَبْوًا.
“Sesungguhnya sholat yang paling berat bagi orang munafiq adalah isya dan shubuh, seandainya mereka mengetahui pahala yang terkandung dalam sholat isya” dan sholat subuh niscaya mereka akan mendatanginya walaupun dengan  merangkak”. (HR. Bukhari dan Muslim).

1 comment :

  1. Betul tu. Solat jemaaah mmg banyak pahala. Sama2x la kita berdoa kepada Allah SWT semoga kuatkan iman dan taqwa kita kepada Allah Masa Esa. Aamin.

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...