Thursday, September 18, 2014

Petua : Nasi hangit

Kadang-kadang kita terlalai semasa memasak nasi atau bubur menyebabkan ia hangit dan memberi aroma yang kurang menyelerakan. Sebelum ini dalam entry yang lepas, teman ada berkongsi petua untuk menhilangkan bau hangit ini dengan memasukkan kulit bawang. Klik disini untuk membaca entry tersebut.



Gambar ehsan Google.

Jika kome mengalami masalah nasi hangus dan berbau hangit, boleh cuba petua ini. Petua ini pun mudah saja untuk di buat. Apa yang perlu di buat, dapatkan pucuk daun pisang. Kemudian, masukkan kedalam nasi tersebut dan tutuk rapat-rapat. Pucuk daun pisang ini perlulah di masukkan ketika nasi masih panas.

Insyaallah, bau hangit nasi tersebut akan berkurangan.

Selamat mencuba ye!

2 comments :

  1. Boleh cuba juga nanti bila jadi macam ni.. Terima kasih kogsi tips ini :-)

    ReplyDelete
  2. jarang la masaknasi hangit, gune ricecooker kan..hehehe...

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...