Thursday, April 17, 2014

Petua : Elak cili giling terlalu pedas

Kome suka tak makan makanan pedas? Teman nie memang suka sangat makan sambal ikan bilis. Teman memang suka makanan pedas. Tetapi tidak terlalu pedas sangat. Sekadar pedas-pedas biasa jer :d

Gambar ehsan Google.


Teman perasan jugak, bila wife teman memasak guna cili giling tu, bubuh sikit jer... tapi kadang-kadang pedasnya melampau. Biasanya wife teman masak guna cili giling yang ready made tu. Mudah dan cepat. So, hari nie teman nak kongsikan petua untuk mengatasi pedas cili nie. Tapi, cili giling tu kome kena buat sendiri lah. Baru boleh guna petua nie.

Ok, caranya macam nie. Mula-mula cili kering tu hendak digoreng bersama minyak sekejap. Kemudian angkat cili kering tersebut dan tos minyaknya. Kemudian boleh cili kering itu digiling seperti biasa. Hasilnya, pedas cili giling tersebut akan berkurang dan cili giling tersebut akan nampak lebih menarik.

Ok, Selamat Mencuba!

***psss, teman tak cuba lagi petua nie. Kat rumah teman tak ada batu giling. Yang ada cuma pengisar biasa tu jer. Kalau ada pembaca yang mencubanya share lah hasilnya di ruangan komen yer. Tq

1 comment :

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...