Tuesday, November 6, 2012

Spam Email atau Pishing Email

Teman pasti ramai mengunakan perkhidmatan e-banking. Pernah tak dapat email spam macam nie... 

Sebenarnya, teman tak ada pun akaun kat Bank BSN... tetiba dapat email spam macam nie... Hahahaha... nampak sangat depa nie main belasah jer...

Apa yang penting, kalau kome penguna e-Banking, sila jangan klik link menerusi email tersebut. Kalau kome klik juga, confirm kejap lagi habis la duit kome dalam akaun tu. Cara terbaik untuk access e-Banking ada dengan menaip terus alamat web site e-Banking, serta pastikan komputer yang anda gunakan itu adalah selamat dari sebarang spyware. Bila dah sampaikan log in pages tu, pastikan anda dapat melihat simbul mangga (padle lock) macam kat bawah nie...


Selepas itu, barulah masukkan butiran login dan password anda.

Kalau kome berkongsi mengunakan komputer, pastikan anda clearkan cache memori selepas log out. Apa pun, access ke e-Banking akaun anda dengan mengunakan komputer yang selamat sahaja.

Akhir kata, sentiasalah berwaspada ketika mengunakan aplikasi e-Banking anda.

No comments :

Post a Comment

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...