Tuesday, June 26, 2012

Peninggalan Sejarah di Pulau Pinang

Kalau ke Pulau Pinang, tak lengkap la kalau tak pegi ke Padang Kota Lama. Di sana banyak tempat menarik untuk di lawati. Antaranya Fort Cornwallis. Ia adalah sebuah kubu yang dibina oleh British semasa penjajahannya di Tanah Melayu. Kini, kota ini menjadi peninggalan sejarah yang berharga untuk di kunjungi.







Nie adalah koordinate GPS untuk ke Fort Cornwallis...

5.421319,100.344183


View Larger Map


Untuk kesini, pengunjung akan dikenakan RM3 per entry...

Dibawah nie monument perang dunia ke 2... gambar dibawah nie diambil pada 14 April 2012 yang lalu... kini monument ini telah di pagarkan untuk melindunginya dari pengunjung yang tidak beretika.


Untuk pengunjung yang ingin melawat ke monument ini, teman sharekan koordinatenya kat bawah nie...


5.422387,100.341834


View Larger Map

Ok, next time teman share lagi lokasi menarik untuk dilawati... sama-sama lah kita melawat tempat-tempat menarik di negara kita, Malaysia

3 comments :

  1. memang ada khemah dgn kayu api tu ke kat dalam tu?

    ReplyDelete
  2. tempat yg menarik harus dikunjungi hehe.. 6 tahun lps pernah pegi penang.. tp pegi unimas jer. skejap jer so xsempat nak jalan2.. huhu

    ReplyDelete

Ada robot tak??? Sudi-sudikanlah tinggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...