Sunday, April 8, 2012

Petua - Membuat Cili Boh

Bagi yang mengemari masakkan pedas mengunakan cili kering, petua ini boleh menjimatkan masa dan tenaga. Ia juga boleh mengelakkan kesan sanpingan pengunaan cili boh yang mengandungi bahan kimia pengawet.


Gambar hiasan dari : http://makanmalaya.com

Kisar cili kering dalam jumlah berpatutan hingga lumat. Masaklah diatas api sederhana besar hingga kering air dan apabila agak pekat kecilkan api. Kacau hingga pekat. Selepas disejukkan, masukkan dalam bekas yang bertutup dan simpan dalam peti sejuk. Apabila diperlukan, hanya keluarkan sedikit (sebanyak yang diperlukan). Tidak payah mengisar cili setiap kali memasak. Di sanping itu puan juga boleh menjimatkan masa memasak kerana cili ini telah dimasak dan tidak berbau cili mentah lagi. Ia juga tahan lama tanpa menjejaskan rasa cili sebenar.

6 comments :

  1. ooo..saya biasanya rebus dulu cili tu baru kisar..huhu~~

    ReplyDelete
  2. bagus laa ko..hehehe..aku tak tau pun nak wat cili boh cammana...biasa beli je kat kedai..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  3. cik nur pun selalu rebus dulu,kemudian tapi dan keb=mudian blender sekali dengan bawang..!

    pastu simpang dalam peti sejuk..

    ReplyDelete
  4. buat cemni lebih praktikal dan terjamin kehalalannya. huhuh~

    ReplyDelete
  5. hi, biasanya cili boh dimasak dengan apa ya?

    i baru saje buat sebotol cili boh, tapi rasanya lain daripada cili sos..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cili Boh nie biasa digunakan untuk memasak sambal... awak makan cili boh macam makan cili sos ke...

      Delete

Ada robot tak??? Setiap komen yang di tinggalkan disini akan di kunjung balas ke blog tuan-tuan sebagai tanda terima kasih... Sudi-sudilah tinggalkan komen kome kat sini ye... Terima kasih...