Friday, December 19, 2014

CPUV : Rakuten September Super Sale

Rakuten September Super Sale. Alhamdulillah, syukur. Blog teman yang tak seberapa nie masih lagi mendapat tempat dari Nuffnang untuk CPUV ke 3 bulan Disember, 2014 nie. Teman pun tak tahu sangat apakah Rakuten nie? Tapi melalui carian Google, Rakuten nie adalah satu portal shopping online macam Lazada tu.



CPUV - Rakuten September Super Sale

Untuk kome yang suka shopping online, boleh la ke portal Rakuten. Sekarang nie tengah ada sale. Nak cerita lebih-lebih pun banyak sangat item yang boleh kome beli kat Rakuten nie. Kalau nak tau, klik je kat link Rakuten nie.

Rakuten - Year end salesRakuten - Year end sales
Ketika ini ada 15 CPUV berstatus ONGOING. Apa pun, terima kasih Nuffnang untuk 3 CPUV nie. Suka sangat. Bila nak dapat CPUV lain pulak :d.

Thursday, December 18, 2014

Petua : Melebatkan bulu kening

Macam mana nak lebatkan bulu kening? Kecantikkan seseorang itu bermula pada wajahnya. Sebab itulah kaum wanita amat menitik berat mengenai kecantikan, terutamanya kecantikan wajah kerana wajah yang pertama dipandang orang apabila berjumpa. Salah satu bahagian yang menjadi tumpuan pengubahsuaian bagi kaum hawa ini ialah kening. 

Bulu kening

Gambar ehsan Google.

Bulu kening yang menarik menambah seri pada wajah. Tapi ada juga orang yang cukur bulu keningnya, kemudian lukis dan bentukkan sendiri dengan pen. Biasanya kaum wanita jer yang buat macam nie.

Setiap wanita inginkan bulu kening yang cantik dan tersusun tanpa dicukur. Dalam entry hari nie, teman akan kongsikan satu petua macam mana nak jadi bulu kening cantik dan tersusun tanpa dicukur. Mudah saja petua nie.

Pokok Lidah Buaya

Gambar ehsan Google.

Ambil daun lidah buaya ramaskan hingga melekit dan sapukan dikening pada setiap malam. Jadikan ini amalan. Insyaallah, kome akan mendapat bulu kening yang lebat, cantik dan tersusun rapi.

Selamat mencuba!

Petua : Menghalau nyamuk

Halau nyamuk dari rumah. Sekarang nie musim hujan. Bila musim hujan, banyak pula air bertakung di merata-rata tempat. Air bertakung nie, jadi tempat untuk nyamuk membiak. Kalau tak di bersihkan kawasan rumah tu, jadi tempat pembiakan nyamuk lah jawapnya. Tambahan pula sekarang nie demam denggi makin menjadi di sebabkan nyamuk aedes nie senang sangat membiaknya. Nyamuk Aedes nie boleh menyeberangi negeri pulak ikut naik sekali naik kereta, bas atau lori dari negeri yang teruk dengan wabak denggi nie.

Dalam entry petua hari nie, teman nak kongsikan satu petua atau tips macam mana nak menghalau nyamuk dari rumah. Cara nie boleh digunakan masa kome berkhemah di hutan. Bahan yang diperlukan hanyalah limau nipis dan bunga cengkih.

Limau nipis itu di belah dua, dan kemudian ambil bunga cengkih dan benamkan bunga cengkih tu pada limau nipis yang di belah dua tu. Macam dalam gambar nie.

Limau Nipis dan Bunga Cengkih

Gambar ehsan Google.

Kemudian, letakkan limau nipis yang di cucuk dengan bunga cengkih tu kat tempat strategik yang biasa nyamuk duduk menyorok.

Ok, Selamat mencuba...

Tuesday, December 16, 2014

WhatsApp Group Chat

Sekarang nie ramai yang gunakan applikasi WhatsApp untuk berkomunikasi. Termasuk lah teman... Selain dari WhatsApp individu, kome juga boleh juga create WhatsApp group. Contohnya macam Family group WhatsApp. Memang bagus pengunaan WhatsApp nie terutama dalam merapatkan ikatan kekeluargaan dan kawan-kawan.


Gambar ehsan Google.

Dalam konteks kerja pula, pengunaan applikasi WhatsApp nie memudahkan koordinasi kerja seharian. Kebanyakan group whatsapp yang teman join in adalah untuk urusan kerja harian, kelab dan juga group kawan-kawan sekolah. Bila cerita pasal group WhatsApp nie, ahli group chat nie boleh di kategorikan dalam 8 golongan dalam list kat bawah nie...

1) Pak Jabit:
Setiap ketika ada pengumuman... bola, cuaca, gosip, ceramah...

2) Bos 7-Eleven:
Asyik bagi arahan, komen,  dan tugasan walaupun hari cuti (biasanya group kerja rasmi). Siap marah staf dalam group!

3) Kaunselor:
Penuh kata-kata pujangga, nasihat, perangsang semangat, hadith dan lain-lain

4) Kutu Malam:
Cuma aktif sebelah malam.. kecoh pasal malam jumaat. Bila siang tak bunyi langsung

5) Hantu Kubur:
Berbunyi hanya bila namanya diseru atau dipaksa jawab soalan

6) Kacang Ngan Yin:

Hanya pandai  
Gambar ehsan Google.

7) Bisu:
Jadi ahli grup tapi tak pernah berbunyi sekali pun.

8) Kaki Sentap:
Terkena sikit terus '.... left group'. Tak lama pastu minta admin tolong add balik.

~ Anda dikategori yang mana?????? ~

Hehehehe....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...