Friday, April 10, 2015

Kuliah : Doa hari Jumaat

Hari Jumaat, penghulu segala hari. Ada negeri-negeri yang cutinya di hari Jumaat. Ada negeri yang hari Jumaat adalah hari bekerja. Apa pun, tanggungjawab kepada yang satu adalah keutamaan. Jangan lupa solat Jumaat ye.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ ُِ بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِيْنَ وَلاَ عُدْوَانَ إِلاَّ عَلَى الظَّالِمِيْنَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ.

Ya Allah, ya Tuhan kami,
Di hari Jumaat yang mulia ini , kami bermohon ke hadrat-Mu, berilah kekuatan , taufik dan hidayah kepada kami supaya kami dapat memperbaiki diri kami , tambahkanlah ya Allah kepada kami ilmu, iman dan amal.

يَا اَلله ُ يَا رَزَّاقُ

Kami memohon kepada-Mu ya Allah, berilah kami iman yang sempurna , ilmu yang memberi manfaat, rezeki yang halal, anak yang soleh, rumahtangga yang bahagia, usia yang berkat, doa yang mustajab, hajat yang tertunai, kesihatan yang berterusan, hutang yang terbayar, keselamatan dan kesejahteraan di dunia dan akhirat.

رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَّمْ تَغْفِرْلَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ الْخَاسِرِيْنَ رَبَّنَا ءَاتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ وَصَلَّى الله ُعَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ. َ

Thursday, April 9, 2015

Petua : Untuk mengatasi tumit dan tapak kaki merekah

Masalah kulit di tapak kaki merekah, keras, kasar, pecah-pecah, dan tumit kaki merekah / pecah-pecah. Kesihatan kaki juga perlu di jaga sebaik mungkin. Dengan mengunakan losyen, kome boleh melembab dan melembutkan tapak kaki. Tapi bagi mereka yang mempunyai kulit yang sensitif, cara ini kadang-kala tidak berkesan juga. Dalam entry hari ini, teman nak kongsikan satu petua yang perolehi dari Sinar FM.


Tumit dan tapak kaki merekah

Gambar ehsan Google.

Caranya mudah saja. Dapatkan bahan-bahan ni.

  • 1/2 cawan air suam
  • 1/2 cawan cuka masakan
  • 1/2 cawan listerin
Cuka masakan

Listerin

Gambar ehsan Google.

Campurkan kesemua bahan di atas kedalam sebuah besen kecil (saiz cukup untuk memasukkan kaki). Kemudian biarkan campuran ini sebati. Setelah itu, rendamkan kaki kome tu untuk 15-30 minit. Kome pastikan sukakan hasilnya.

Selamat mencuba ye.

CPUV : Sunsilk Pink Variant

Sunsilk Pink Variant (Mar). Nie adalah CPUV ke tiga untuk April 2015 dan CPUV ke 18 untuk 2015. Blog teman diberi 3 CPUV sekali gus menjadikan 18 CPUV sedang berlegar di ruang iklan Nuffnang ketika ini.

CPUV Sunsilk Pink

Setakat nie, tak ada la pulak teman nampak CPUV nie kat blog teman. Apa pun CPUV kali nie untuk mempromosikan produk Sunsilk Pink Variant. Patut la masa di Setia City Mall last week ada promoter Sunsilk pakai baju pink dan putih. Tapi idak la depa nie approach teman... Hehehehe...

Sunsilk Pink - Setia City Mall

Bagus jugak iklan nie... Teman pun baru je tau Sunsilk ada produk penjagaan rambut yang melembutkan dan mengharumkan rambut sepanjang hari.

Sunsilk Pink harum

Ok, untuk kome yang gemar sangat berselfie nie... Apa kata kome masuk pertanding nie... Mana lah tau kome boleh menang... at least idok le sia-sia hobi kome yang suka sangat berselfie tu...

Sunsilk Selfie

Jangan lupa, pertandingan nie sehingga 3 May, 2015 saja tau. Cer cepat-cepat sket submit gambor kome tu. Mana la tau kome berpelung ikut serta dalam Sunsilk Biggest Selfie Movie tu. Untuk maklumat lebih lanjut, kome boleh ke FB Sunsilk atau klik disini untuk ke portal Sunsilk Malaysia.

Akhir kata, terima kasih Nuffnang untuk 3 CPUV nie... Nanti bagi lagi la CPUV untuk blog teman nie...

Tuesday, April 7, 2015

CPUV : MCDONALDS - FROZEN FANTA

McDonalds Frozen Fanta. Nie adalah CPUV ke dua untuk April 2015 dan CPUV ke 17 untuk tahun 2015. Alhamdulillah, blog teman yang seberapa nie masih lagi di kepercayaan untuk iklan-iklan dari Nuffnang. Ada 3 CPUV McDonalds Frozen Fanta menjadikan keseluruhan CPUV yang sedang berjalan berjumlah 15 CPUV.


Dengan tag line "Real Taste Real Frozen" di datang dengan 2 flavour iaitu Fanta dan Coca-Cola. Actually, ini bukanlah produk terbaru McD. Mungkin iklan ini untuk merancakkan program pemasaran McD yang terjejas di sebalik isu boikot.

Bab isu boikot nie, terpulanglah kepada pemikiran masing-masing. Banyak lagi cara yang boleh kita buat untuk membantu Palestine. Yang peliknya, rokok tu tak nak pulak di boikot. Dah terang lagi bersuluh. Fatwa dah pun menyatakan rokok itu haram. Tapi ramai yang tak ambil peduli. Lagi pun rokok itu juga antara produk Israel jahanam tu.


Gambar ehsan McD.

Untuk iklan kali ini, McD menawarkan 1 million free cup of Frozen Fanta and Frozen Coca-Cola. Apa yang perlu kome buat, download jer kupon tu kat sini.

Untuk yang tak boikot, apa lagi tunggu. Download cepat-cepat kupon tu sebelum promosi nie tamat pada 30 April, 2015 nie. Yang boikot, teruskan memboikot. Jangan tergoda dengan iklan nie. Cobaan...

Untuk maklumat lebih lanjut, klik jer iklan McD yang keluar tu atau dapatkan info tu disini. Untuk Nuffnang, terima kasih untuk 3 CPUV nie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...