Saturday, February 28, 2015

Kuliah : Ayat penggerak

Ayat penggerak adalah zikir yang boleh diamalkan untuk memberi petunjuk dan petanda kepada seseorang yang sedang membuat keputusan penting dalam hidup, contohnya dalam perjalanan, urus niaga perniagaan, mencari jodoh, menaiki kapal terbang dan sebagainya.


Biasanya kita mengetahuinya sebagai alamat atau firasat sendiri tentang sesuatu perkara. Mungkin anda pernah mendengar orang kata 'Macam tak sedap hati la', kan?

Ayat yang dimaksudkan adalah:

بِسْمِ اللهِ الَّذِىْ لاَيَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَىْ ءٌ فِى الْاَرْضِ وَلَا فِى السَّمَا ءِ وَهُوَ السَّمِيْعُ اْلعَلِيْمُ

Maksudnya: "Dengan nama Allah, yang tidak memberi mudarat dengan nama-Nya sesuatu di bumi dan di langit dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui".

Ayat Penggerak


Cara-cara untuk beramal dengan ayat penggerak ini:

1. Sebelum memulakan perjalanan samada perjalanan dekat atau jauh, baca ayat ini terlebih dahulu sebanyak 7 kali.

2. Jika anda membaca tersekat-sekat atau tidak lancar walaupun anda telah menghafalnya dan memahaminya, atau terdapat gangguan ketika membacanya seperti deringan telefon bimbit, anda berehat terlebih dahulu. Selepas reda, ulang semula bacaan ayat tersebut sebanyak 7 kali. Jika kali ini bacaan anda lancar, maka anda boleh meneruskan perjalanan atau membuat perkara lain. Insya-Allah

Friday, February 27, 2015

Homestay review : Homestay AST, Langkap, Perak

Homestay di Langkap, Perak. Nie first time teman buat review untuk homestay dan first time juga untuk booking dan stay di homestay. Actually, nie adalah bersempena perkahwinan sepupu teman di Degong hari Sabtu lepas. Nak stay kat rumah makcik, macam terlampau la sesak dengan anak beranak dan saudara mara. So, teman decide la untuk mencari homestay kat area berdekatan.

Menerusi carian Google, teman dapat Homestay AST nie. Lokasinya pun bagus, betul-betul di pekan Langkap dan tak jauh pulak dengan kampung Degong. So, teman terus negotiate harga dan dapat lah best ratenya untuk semalaman.


Gambar ehsan portal Cari-Homestay.

Rumah yang di jadikan homestay ini mempunyai 5 bilik. Bilik utama master bed room, di lengkapi dengan air cond, katil bersaiz king, bilik mandi di lengkapi dengan water heater dan almari kecil untuk menyangkut baju. Bilik ke dua pula di lengkapi dengan katil bersaiz queen, kipas dan almari kecil.


Homestay AST - Master bed room

Homestay AST - Second room

Homestay AST - Third and Fourth room

Bilik ke tiga dan ke empat pula dilengkapi dengan katil double decker berserta air cond. Bilik ini mampu memuatkan 3 orang dewasa.

Bilik ke lima di jadikan stor.


Gambar ehsan portal Cari-Homestay.

Hostay ini di lengkapi dengan TV LCD. Tak macam di setengah hotel tu, masih lagi mengunakan TV kotak yang besar tu. Ruang tamu turut di lengkapi dengan sofa, tea table dan air cond. Kipas pun ada juga. Sesuai untuk berehat bersama keluarga sambil menonton TV.

Di ruang dapur pula, ada disediakan peti sejuk dan meja makan. Di bahagian belakang ada di sediakan mesin basuh dan kawasan untuk jemuran pakaian bertutup. Homestay ini juga mempunyai ruang parking yang luas. Anggaran teman, ruang parking tersebut boleh memuatkan 2 buah kereta Avanza yang di parking bersebelahan.

Secara keseluruhannya, homestay ini selesa dan kebersihannya dijaga rapi. Untuk tempahan, boleh la kome hubungi nombor di bawah;

Tuan punya homestay : Ahmad Sabli Tabrani
No handphone            : 019 552 4923

Alamat homestay nie ;

No. 258, Jalan Pelangi 6F
Taman Pelangi Fasa 10
Langkap, Perak

Untuk lebih tepat lagi, koordinate GPSNya teman kongsikan di bawah ;

4.078559, 101.145582


Teman cadangkan kome guna SMS atau Whatsapp untuk hubungi tuan homestay. Sepanjang urusan tempahan, teman pun hanya berkomunikasi menerusi applikasi Whatsapp. Respond Whatsapp nya agak lambat disebabkan tugasan beliau yang tidak membenarkan handphone dibawa ketika bertugas.

Sama macam segment hotel review, teman nak bagi star untuk homestay nie. Ok, nie rating teman untuk homestay nie dari skala 5 bintang.



Tahap Kebersihan                          
Kemudahan / kelengkapan             
Urusan pendaftaran dan check in   
Keseluruhan rating                        

Thursday, February 26, 2015

Petua : Memilih buah tembikai

Macam mana nak memilih buah tembikai yang manis? Makan buah tembikai memang sedap. Lagi best bila makan tembikai ketika cuaca panas. Orang Kelantan pula, panggil buah tembikai nie buah timun. Macam conflict je dengan buah timun yang selalu orang buat ulam tu... hehehehe... apa pun itu lah indahnya masyarakat pelbagai dialek atau loghat nie.


Gambar ehsan Google.

Ok, berbalik pada cara macam mana nak pilih buah tembikai yang manis. Caranya macam nie;
  1. Mula-mula, pilih buah tembikai yang berkulit licin dan seakan berkilat.
  2. Pastikan juga pangkalnya gemuk dan semakin ke hujung semakin warnanya bertukar ke kekuningan.
  3. Pilih buah tembikai yang berat berbanding saiznya.
  4. Tepuk buah tembikai itu dengan tapak tangan. Jika ia berbunyai seakan kosong, maka ia sudah benar-benar masak dan manis.
  5. Jika buah tembikai itu sudah dibelah, boleh di lihat pada warnanya. Pilih buah tembikai yang merah berseri dan tidak pucat warnanya.
  6. Bijinya pula perang ke hitaman dan keras, bukan putih atau lisut (pipih).
Buat jus tembikai pun sodap.

Selamat mencuba petua nie ye.

Petua : Cara untuk empukkan daging

Macam mana nak empukkan daging? Kadang-kadang tu, daging yang dibeli agak liat walau pun telah lama di masak. Sebelum nie, teman ada kongsikan beberapa petua untuk empukkan daging. Kome boleh klik link di bawah kalau hendak membacanya;




Gambar ehsan Google.

Dalam entry petua hari ini, teman akan kongsikan lagi beberapa petua yang boleh di gunakan untuk empukkan daging yang di masak.


Gambar ehsan Google.

1. Dengan mengunakan sudu / garpu
Sudu atau garpu yang di maksudkan disini ialah yang diperbuat dari tembikar tu. Bukan sudu atau garpu biasa tu. Caranya masukkan sudu atau garpu tembikar nie semasa merebus daging tu. Masa zaman budak-budak dulu. teman pernah tengok arwah opah teman mengunakan petua nie masa rebus daging untuk dibuat sup.


Gambar ehsan Google.

2. Tempe
Cara nie, semasa merebus daging tu, masukkan sekali dengan sepotong tempe. Kemudian, masak seperti biasa sehingga daging tersebut empuk.

3. Tepung gandum dan kicap
Petua nie mungkin agak rare sedikit. Caranya ialah dengan menggaulkan daging yang hendak dimasak dengan sedikit tepung gandum dan kicap selama setengah jam. Kemudian masak seperti biasa.

4. Batang ubi kayu
Semasa memasak daging tersebut, masukkan beberapa keratan batang ubi kayu dan masak sehingga daging itu empuk.

5. Betik muda
Semasa hendak memasak daging tu, masukkan beberapa potong buah betik muda yang telah di buang kulitnya. Masak sehingga daging itu empuk.


Gambar ehsan Google.

6. Buah keras
Semasa memasak daging tu, masukkan sekali buah keras yang telah di tumbuk halus.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...