Friday, July 25, 2014

Potong kuku mengikut sunnah nabi

Hari nie mesti ramai yang dah merancang untuk balik ke kampung berhari raya. Jalam pun dah mula sesak. Hari Jumaat, sunat untuk memotong kuku kan. Apa lagi, jom potong kuku sebelum pergi solat Jumaat. Nanti lupa pulak.

Nak potong kuku nie pun ada caranya. Nie teman kongsikan untuk pengetahuan kome semua. At least, setiap yang kita buat akan ada ganjarannya di sana nanti.


Thursday, July 24, 2014

Petua : Rahsia untuk awet muda

Mesti ramai yang ingin kelihatan muda remaja. Tetapi fitrah manusia, ia hanya untuk sementara waktu dan tidak kekal untuk selamanya. Apabila usia meningkat, tubuh juga akan mengalami perubahannya. Inilah yang di takuti oleh kebanyakkan orang, terutamanya bagi golongan wanita. Golongan lelaki mungkin ada yang tidak kisah sangat atas perubahan ini. Bagi golongan lelaki, semakin usia meningkat, semakin matang dalam berfikir. Sebaliknya pula berlaku pada golongan wanita, semakin usia meningkat semakin mereka risaukan akan perubahan ini.


Gambar ehsan Google.

Ok, teman kongsikan petuanya disini.

  • Minum banyak air. Elakkan meminum air berkarbonat dan air berperisa seperti air kopi atau teh. Jadikan amalan untuk meminum banyak air bersih. Ini dapat memudahkan pembuangan toksin didalam tubuh, serta memberi kesihatan pada kulit dan membantu membakar kalori di dalam badan.
  • Bersenam. Jadikan bersenam sebagai aktiviti harian. Bersenam baik untuk kesihatan jasmani dan rohani.
  • Selepas bangun tidur, disiplinkan diri dengan membuat sedikit senaman regangan untuk melancarkan peredaran darah.
  • Jangan merokok. Merokok membahayakan kesihatan.
  • Cukup tidur dan jangan amalkan berjaga malam. Kurang tidur akan membuatkan diri kelihatan lebih tua dan mata lebam.
  • Jaga permakanan. Amal permakanan yang sihat. Jangan terlebih makan atau berlebihan. Makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Makanan memberikan tenaga dan vitamin yang diperlukan.

Wednesday, July 23, 2014

Diskaun tol semasa Hari Raya

Start hari ini bermulalah diskaun untuk penguna lebuhraya. Macam teman, hari-hari gunakan lebuhraya ELITE. 30% diskaun jer... at least, jimatlah sket untuk sehari dua nie. Teman kongsikan jadual rebate / diskaun tu disini.

Kadar rebate dan diskaun highway di hari raya


Kome bila balik raya nyee...? Idok bakor lemang ke raya tahun nie? Ok la. Kome semua, hati-hati drive tu... Jangan drive macam bawa kereta racing pulak. Nanti tak beraya kome. Lagi satu, jangan pulak drive kat lorong kecemasan tu. Nanti tak pasai-pasai kena saman :d.

Wordless : Mood hari raya di office

Mood beraya sudah mari.... Kat office pun sudah berkumandang lagu-lagu raya... Theme wall pun sudah di hias... Mood kerja pun sudah ke laut... apa tah lagi mood nak buat entry...

Apa pun, "Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin".

Selamat Hari Raya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...