Thursday, April 2, 2015

Petua : Untuk menyimpan daun pandan supaya tahan lama

Cara untuk menyimpan daun pandan supaya tahan lebih lama. Kalau di kampung, tak ada masalah untuk mendapatkan bekalan daun pandan. Tapi berbeza di jika dibandar. Daun pandan perlu dibeli di pasar. Di jual pulak daun pandan nie, serumpun. Banyak tu. Biasa dalam masakan hanya guna dua atau tiga helai daun pandan saja. Selebihnya nak buat apa. Simpan saja. Tapi lama-kelamaan daun pandan nie akan kecut dan akhirnya kering. Macam mana nak pastikan daun pandan tahan lama?

Daun pandan

Gambar ehsan Google.


Ok, dalam entry nie teman kongsikan petuanya. Mudah saja caranya. Mula-mula bersihkan daun pandan tu. Kemudian, bungkus daun pandan tu dengan surat khabar. Lepas tu, simpan dalam peti sejuk. Cara nie akan dapat memelihara kesegaran daun pandan tu dan tahan lebih lama.

Petua : Untuk mendapatkan telur mata kerbau yang sempurna

Goreng telur mata kerbau. Sapa yang tak macam mana nak goreng telur mata kerbau? mmm... hampeh betul la sapa yang tak tau nak goreng telur mata kerbau tu. Nie perkara yang paling simple dan senang sekali. Teman pun, sekali sekala teringin sangat nak makan nasi berlaukkan telur mata kerbau dan kicap :d

Telur mata kerbau
Gambar ehsan Google.


Sebenarnya, nak goreng telur mata kerbau nie pun perlu tahu tekniknya, Kalau tak, telur mata kerbau tu tak cantik. Tak sempurna. Hari nie, teman nak kongsikan macam mana nak mendapatkan telur mata kerbau yang sempurna. Senang je.

Mula-mula, ambil telur tu dan pisahkan kuning dari putihnya. Lepas tu goreng kuning telur tu sehingga masak dan angkat. Kemudian goreng pula bahagian putih telur tu. Setelah separuh masak, masukkan kuning telur tadi di tengah. Siramkan dengan minyak yang digunakan untuk mengoreng dan balikkan agar keseluruhan bahagian masak rata. Bila dah masak, boleh lah di hidangkan.

Senang saja kan. Ok, jom masak telur.

Wednesday, April 1, 2015

Ingat April, ingat GST

Kome dah bersedia ke untuk menghadapi hari-hari mendatang dengan kemunculan GST nie. Mungkin ramai lagi tak tahu ada barangan yang tidak dikenakan GST. Info nie teman perolehi di portal berita Harian Metro.

Teman berharap sangat inisiatif kerajaan ini tidak membebankan rakyat. Kalau tak, tahu lah kome untung nasib kome masa PRU nanti. Apa yang teman faham, jika selama ini segelintir rakyat yang berpendapatan tinggi sahaja dikenankan cukai. Tapi sekarang, semua golongan akan dikenakan cukai. Inilah namanya kerajaan yang sangat perihatin pada rakyat. Prihatin sangat ke macam nie??? Apa pun kita perlu bersabarkan... Kita yang pilih dema tu... so, kalau tak suka next time jangan pilih dema lagi. Mudah je.

Barangan sifar GST

Dalam kekalutan isu GST, pasaraya Maidin membawa berita baik kepada pelanggan mereka. Pihak pasaraya Maidin akan serap semua GST yang kerajaan kenakan kepada rakyat.

GST Maidin yang bayarkan

Lepas nie rasa teruk sangat sebab banyak cukai dikenakan kerajaan pada rakyat. Kita jimatkan perbelanjaan kita. Kalau nak beli barang rumah, beli je Maidin. Kurangkan berbelanja dan makan di luar. Bila barangan yang perlu saja. Pilih barangan yang tidak ada GST. :)

Mungkin selepas ini, kita buat sambutan setiap 1 April, kita sambut hari GST. OK ke tak, cadangan nie?

Friday, March 27, 2015

Spotted : ETA 31

Spotted Volkswagon GTI bernombor plat ETA 31. Teman terspott kereta nie di plaza tol NKVE Shah Alam pada 25 Mac lepas. Cantik la nombor plat tu. Actually, nie first time teman jumpa nombor plat Tawau di Semenanjung Malaysia. Rasa pelik la pulak. Ada ke nombor kereta start dengan huruf E. Lepas research kat pakcik Wiki, baru lah teman tahu nie no plat kereta Sabah dan lebih tepat lagi daerah Tawau. Jelas sangat teman nie tak pernah pergi Sabah. Actually, adalah sekali je teman pegi ke Sabah. Itu pun di sekitar Kota Kinabalu saja. Itu yang macam jakon sangat tuh... :d

Volkswagon GTI

Apa pun nombor plat ETA nie memang owsome. Lebih-lebih lagi kalau satu atau 2 digit. Sekali sebut, dah macam nick name pulak... untung la sapa yang ada nama ita tu... :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...