Wednesday, July 29, 2015

Senarai terkini kabinet Malaysia

Umum mengetahui rombakkan kabinet yang diumumkan oleh PM dan berkuatkuasa 29 Julai, 2015. Teman menjangkan sebaliknya, tetapi lain pula yang terjadi. Memang negara kita mengamalkan kebebasan untuk bersuara tetapi jaminan untuk kita tidak dikenakan tindakan jika mereka tidak suka dengan apa yang kita suarakan. Nanti, tak pasal-pasal teman kena tangkap, masuk penjara. Nanti siapa pulak yang nak jaga anak teman?


Apa pun teman sedih bila fikirkan situasi politik dan tekanan ekonomi di Malaysia nie? Nampak sangat kesannya. Pening bila fikirkannya...

Contoh sambutan raya. Tahun sudah, punyalah meriah beraya... Open house disana-sini... full schedule... Tahun nie bila GST dilaksanakan... Nampak sangat hambarnya sambutan raya tahun nie... Tak lah semeriah tahun lepas...

Ok, sebagai perkongsian... Inilah senarai terkini barisan kabinet kerajaan Malaysia berkuatkuasa 29 Julai, 2015.

Malaysia Cabinet 2015

Tuesday, July 28, 2015

Gara-gara Clash of Clan

Sapa main Clash of Clan? Cepat mengaku, kalau tak teman attack based kome tu. Hehehe... actually, teman pun dah terjebak dalam kancah peperangan Clash of Clan nie. Kalau ikutkan dah setahun lebih. Tapi tak lah aktif sangat. Teman cuma aktif semula bila baca entry +Papa Blogger. Lepas baca entry tu teman terus join clan yang dibentuk oleh +Papa Blogger Kelab Blogger Ben. April 2015, +Papa Blogger tutup clan tu dan wujudkan pulak clan Riders Gempak. Start join clan +Papa Blogger la, teman selalu join war clan. Bukan apa, saja suka-suka sambil support kawan-kawan dalam clan tu. Bukannya ambik banyak masa pun. Clan war hanya ambil masa dalam 2 minit saja pun. Selebihnya buat strategy macam mana nak upgrade base dan defend yang baik. Untuk upgrade base ambil masa berhari-hari.

Kek

Ok back to entry. Disebabkan penangan Clash of Clan nie, isteri seorang sahabat telah meraikan hari jadi suaminya dengan sebiji kek Clash of Clan. Seronok betul suaminya bila dapat kek tu. Actuallh, depa suami isteri dok main Clash of Clan nie. Apa pun, tak salah main game tu. Asalkan tidak terlalu leka dan mengabaikan tanggung-jawab masing-masing.

*Kek tu nampak menarikkan... mesti sedap... :d

Monday, July 27, 2015

Wordless : Pokok ada kunci

Apa motif ye, gantung kunci besar di pokok?

Kunci

Saturday, July 25, 2015

Kuliah : Tidur selepas subuh

Siapa yang suka tidur lepas subuh tolong baca ye. Dan siapa suka tidur lepas subuh then bangon nak solat dhuha pon tolong baca .. sentap and muhasabah diri sesame kita ye .. takde ruginya.. inshaAllah...

Tidur lepas subuh, bagi pandangan orang soleh. 

Sekadar perkongsian. 

Elakkan tidur selepas subuh

Sebelum ini, aku sempat berjumpa dengan seorang soleh.

Hatinya itu terlekatnya ilmu basyirah yg tinggi iaitu ilmu firasat yg sangat kuat. Jadi sesiapa yg dekat dengannya, hati-hati. Apa yang terlintas di hati dan fikiran, pastikan niatkan perkara yang baik. Aku perbetulkan niat, adab aku, tingkah laku bila tiap kali berdepan dengan beliau ini.

Diberi peluang, aku terus bertanya... "ustaz, macam mana nak buat supaya tak tidur lepas subuh?"

Dia menjawabkan... "tak pernah wujud istilah tidur lepas subuh"... Ohhh, "jadi ustaz, ape hukum tidur lepas subuh?

"Kau nak aku jawab dalam mazhab kau atau mazhab aku? Dia mengatakan lagi... Aku bisik dalam hati "ada byk mazhab ke dia ni?".

Jangan kau nak menyatakan perkara yg kau tak boleh sorokkan dengan aku. "Astaghfirullah.., dia membaca lintasan hati aku..." "maaf ustaz".

Aku cakap dekat dia,.. "dua dua mazhab lah ustaz".

Dia kata, kalau dengan cara hidup kau, cara amalan kau, mazhab kau, kau teruskanlah tidur lepas subuh dan jadilah kau seperti anjing mati. Aku nak menangis... "Tapi kalau dalam mazhab aku, cara aku, amalan yang aku tau, orang yang macam ini dia jatuh KUFUR!"

Aku senyap... "kenapa ustaz?"

Dia menjawab, orang yang macam ini SOMBONG dengan Allah. Dia berlagak depan Allah!. Dia menolak pemberian Allah! 

Bagaimana dia boleh tidur sedangkan Allah itu menurunkan rezekinya, rahmatnya setiap pagi selepas terbit fajar, tapi dia boleh tidur. Umpama macam kalau kau seorang yang jutawan, bawa duit yang berjuta-juta berjumpa dengan seorang miskin papa kedana setiap hari. Tetapi apa yang dilakukan oleh fakir tadi kepada kau? Dia tidur dan tak mempedulikan langsung duit kau sedangkan dia miskin. Jadi ape yg ada pada fikiran kau? Mesti kau akan kata "dia ni dah lah miskin nak mampus, sombong pulak tu". 

Aku tersentak...

Dia berkata lagi... "orang yang tidur lepas subuh dan lepas itu bangun, ada hati lagi nak Dhuha, Allahuakbar. Orang macam ini lagi tak malu depan Allah. Tadi dia tolak pemberian Allah. Sekarang mahu tarik semula rezeki dan rahmat Allah. Sesungguhnya manusia itu jahil. Sepatutnya orang ini perlu bertaubat dulu sebelum nak solat dhuha".

Allahuakbar...

Bila duduk dengan orang yang setiap masa takutkan Allah, baru sedar macam mana amalan kita selama ni. Betapa hinanya fikiran aku selama ini. Jauh beza nak banding amalan kita yang tak tau Allah terima ke tak. Tapi hidup setiap hari macam tak rasa banyak dosa. Allah... 

Kita ni banyak dosa, bukan setakat banyak dosa bahkan bermandikan dosa.

Dia kata lagi.. "orang yang riak kalau bertaubat Allah ampunkan. Kalau orang yang sombong apa kau rasa Allah nak ampunkan sedangkan itu adalah sifat iblis?

Allahuakbar...

Aku tanya tentang tidur lepas subuh je... dah rasa macam nak ke neraka. Belum tanya hal lain lagi.

Dia kata lagi... "ramai orang muda kata perlu tidur lepas subuh sebab tak cukup tidur malam tadi sebab main futsal lah, jalan-jalan dan apa kau tak pernah fikir siang dan malam itu adalah sunnatullah?"

"Allah dah kata dalam Al-Quran, siang aku jadikan untuk kau bekerja, malam untuk kau berehat. Kalau sunnatullah kau ubah ikut kepala otak kau sendiri, sebab itulah hidup kau tunggang langgang.

Kau siapa? Nak ubah sunnatullah?

"Allahuakbar, jauhnya beza pemikiran kita dengan orang yang takut dengan Allah. Orang yang dekat dengan Allah. Hidup memang kena pandu Al-Quran dan hadis. Tapi, carilah orang yang boleh memperjelaskan lagi apa yang ada dalam Al-Quran dan hadis itu. Janganlah asyik meminta dalil dari orang itu orang ini dan memproses dengan kepala sendiri. Ada orang bawa Al-Quran ke hulu ke hilir. Tak salah, tapi carilah panduannya dengan baik supaya tak tersalah tafsir hukum ikut nafsu.

Sentap beb,,rase macam potong bawang halus-halus,,tapi benar setelah aku mula sedar fakirnya aku jika aku tidur selepas subuh,,lantaran itu aku mula sedar dan tidak tidur lepas subuh,,ku baca surah al waqiah dan solat dhuha setiap hari,,dan ku rasakan rezeki ku melimpah limpah sampai aku rasakan,,,ya Allah!!!!! Murahnya rezeki MU jika ku tidak tidur lepas subuh,,

�� tidur lepas subuh....fikir fikirkanlah. Peringatan utk diri sendiri juga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...